Irán és a sztereotípiák

Vágólapra másolva!
Létezik, hogy a sztereotípiák nem lehetnek pozitív tartalmúak, csak negatívak? Honnan erednek? Van mondanivalójuk, vagy csak egy félelem az ismeretlentől? Az a benyomásom, ha valaki nem tapasztal meg valamit, akkor tud róla a legkönnyebben beszélni, néhol igen találóan, de többnyire csak egy kitalált aggállyal.
Vágólapra másolva!

Az út alatt, minden ország felsorakoztatta a sztereotip félelmeit, kezdve Magyarországgal, ahol rögtön Szerbiára mondták, hogy, ha lehet, minél gyorsabban menjünk át rajta, mert nagy a magyargyűlölet. Persze a valóság más szerepet adott a szerb embereknek, mert ők azzal voltak elfoglalva, hogy a bolgárok borzasztóak. És így tovább... Volt egy küldetésünk, ami azt feszegeti, hogy Törökországban tényleg kézlevágással büntetik-e a lopást. Megkérdeztük a helyieket, amire azt válaszolták, hogy ááá dehogy, majd Iránban. Ott kiderült, ennek a valóságtartalma is egyenlő a nullával. :)

Összegyűjtöttem még pár legendát, ami Iránról kering a köztudatban. Ezeket a gondolatokat helyieknek vettetem fel, amire ők kifejtették a szubjektív véleményüket.

Fotó: Győri Ádám (adab.hu)


Az első és talán legalapvetőbb tévedés, hogy az irániak arabok.

Alapszinten tagadják, hogy arabok volnának. Ők perzsák. Valaha a régi perzsák magasak, világos bőrűek, -szeműek és -hajúak voltak. Az idő során, ahogy keveredtek az arab világgal, úgy lett nekik is sötétebb a bőrük, hajuk, szemük.


De a nyelvük már csak arab?

Még a nyelvük sem arab. Az is perzsa, abból is van "óperzsa" és az "újperzsa". Néhány példa
a köszönésre: óperzsául a szia durut, míg az új perzsában salam, amit a salam alajkum üdvözlésből vettek át az arabból. Nem is beszélve a különböző népekről, akik Iránban élnek, mint a törökök, a kurdok, az örmények stb., illetve a különböző tájegységek nyelveiről, úgy, mint a Giliki a Kaszpi-tenger partjánál, vagy a Lori és a Belluci.

Fotó: Győri Ádám (adab.hu)


A nőknek tényleg kötelező a csador?

Az igaz, hogy a női megkülönböztetés a mai napig él Iránban, ami szerint a hajat el kell takarni. No de ez se volt mindig így, csak Khomeini tevékenykedése alatt és után. Csadort inkább az arabok hordanak, a perzsa nők inkább "csak" hajfedőt.


Gyerekeknek is kell hordani fejfedőt? Ez azt fejezi ki, hogy a nő férjezett, vagy nem?

A gyerekeknek nem kell eltakarniuk a hajukat. Azt, hogy a nő férjezett, vagy hajadon, nem a hajfedő dönti el.

Fotó: Győri Ádám (adab.hu)


Tényleg rossz szaga van az iráni nőknek?

Az iráni nők között is van ápolatlan, de ez nem jellemző. Legalább annyira adnak a higiéniára, és egyáltalán a nőiségükre, mint Európában.


A férfiaknak kötelező a hosszúnadrág?

Ez igaz. Kezdetben abban a hiszemben éltünk, hogy azért fontos a férfiaknak a hosszúnadrág, hogy ellensúlyozza a nők fekete hosszú ruháját és hajfedését. :) Ami valljuk meg, egy nyári negyven fokban elég borzasztó. Mint ahogy a hosszúnadrág is! Ez egy elfogadott öltözködési etikett. Többek szerint Európában is csak nemrég kezdődött a rövidnadrág divatja. Külföldit, nagy valószínűséggel nem érné baj, akkor se, ha nem venne fel hosszúnadrágot, de, ha az utazó tiszteli a vendégfogadó nép kultúráját, akkor együtt tud élni ezzel a szokással.

Fotó: Győri Ádám (adab.hu)


Az iráni emberek vallása az iszlám?

Ez is csak részben igaz. Nagyon sok embert hív magához Allah napi öt imára, de az alapvallás, amiben ma már viszonylag kevés ember hisz, a Persepolisban közel 2500 évvel ezelőtt élt Darius király alapította vallás, a Zarathustra, vagy ahogy perzsául mondják, Zorát.


Mi újság az olajügyekkel?

Irán a második legnagyobb olajkitermelő ország, Szaud-Arábia után. Csak összehasonlítás kedvéért: a fogyasztói benzin ára kb. 20 forint. :) Ezáltal a közlekedés is nagyon olcsó. Egy vonaljegy két útra kicsit több mint 40 forint. Egy nagyobb út, mint például Orumiyehtól Teheránig, ami közel 1000 kilométer, csupán 1700 forint.

Fotó: Győri Ádám (adab.hu)


Ha sok az olaj, akkor sok a pénz is, és a jólét?

Az utcán ezt a jólétet nem lehet érezni. Sőt azt is lehetne mondani, hogy nagyon nagy a szegénység. Ellenben hajléktalant az utcán nem lehet látni. A buszokon az utas kis étel-ital csomagokat kap. Tehát minden olyan dolog biztosított, amitől az embernek az alap kényelme megvan.


Nyugati termékeket lehet látni?

Az összes nagy üdítőgyártó cég képviselteti magát, ugyanúgy, mint a csokigyártók. Vagy a szórakoztató elektronika. Persze a minősége nem az otthoni. Sokak szerint, inkább a pakisztáni duplikáló cégek vállalták magukra e termékek gyártását. :)

Fotó: Győri Ádám (adab.hu)


Kézlevágás, akasztás, kövezés?

Egy modern ország ezt nem engedheti meg magának.


Irán nagy sivatag?

Irán keleti része igen sivatagos, bár homoksivatag nagyon elvétve van. De Teherántól északra több ezer méter magas hegyek húzódnak, amelyek a síelésre tökéletesen alkalmasak. A Kaszpi-tenger partjánál a rizsmezők jellemzők. De sztyeppés vidékek is felfedezhetőek.

Fotó: Győri Ádám (adab.hu)


Internet?

Az egész országban nagyon lassú. Régi, 56k modemes sebesség. És sok amerikai oldal blokkolva van. Persze erre is megvannak a feloldó módszerek.