Prémiumzöld árnyalat - Audi A3 Sportback 1.6 TDIe és BMW 320d ED

Vágólapra másolva!
Nem veszélyezteti egymás pozícióját az 1,6 literes dízel Audi A3-as különösen takarékos kivitele és a kétliteres dízel 3-as BMW még hatékonyabb dinamikájú változata. Nem is összehasonlító teszt ez, csak annak bemutatása, hogyan közelíti meg a két német prémiumgyártó a szériaautók környezetkímélőbbé alakításának lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Ne szépítsük: az autó bizony környezetszennyező objektum, akár elektromos, akár hibrid, akár hagyományos benzines vagy dízel. Persze nem mindegy, mennyire füstöljük tele a légkört, ha már egyszer nem tudjuk elképzelni életünket a korábban az egyéni szabadság és mobilitás garanciájaként emlegetett kocsival. A kilencvenes években a biztonság emlegetése volt az autógyárak legtöbbet hangoztatott üzenete, az elmúlt évtizedben a környezetvédelem lett az, egyébként nagyon helyesen.

Egy szépen fotózott kocsi mellett nagyszerűen mutat a minimális környezetterhelésre utaló felirat óriásplakáton és prospektusban egyaránt, a jelentős fogyasztáscsökkentést vagy károsanyag-kibocsátást viszont csak drága fejlesztésekkel és technológiákkal lehet elérni, a Föld szempontjából viszont teljesen érdektelen egy olyan zöld típus, amelyet aztán ember nem vesz meg.

Ismerjük az áthidaló megoldást: kisebb légellenállás, keskenyebb gumik, váltásra figyelmeztető nyilak a műszerfalon, esetleg egy start-stop rendszer, persze egy nem túl nagy motor, és már kész is a gyártótól függően más-más betűvel vagy kifejezéssel jelölt ecomodell. Minimális költség, pozitív üzenet, mellesleg jól jár vele a vevő, és valamivel jobban a bolygó is.

A prémiumautóktól azonban - ezúttal is - többet várunk. Nézzük, hogyan testesül meg a környezetvédő gondolat az Audi A3-as és a 3-as BMW ultratakarékos változatában.

Audi A3 Sportback 1.6 TDIe

3,9 literes átlagfogyasztást ígér az apró e betű, a szintén 105 lóerős, de nem e verzióra 4,1 liter ad meg a gyár (a 90 lóerős 1,6 literes dízel be sem szállhat a versenybe 4,4 literével). A remekül hangzó értéket a szokásos módszerekkel sikerült elérni: az A3-as kora ellenére még mindig vonzó karosszériáját kissé lejjebb ültették, pont annyira, hogy különös figyelmet igényeljen az általában gondot nem okozó fekvőrendőr vagy kapubeálló megközelítése.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A 3,8 literes fogyasztás alá kellene egy apróbetűs sor is. Persze a tényleges érték sem magas
(Még több Audi-fotó a galériában. Kattintson a képre!)

A kocsi csökkentett gördülési ellenállású, a kategóriában átlagosnak tekinthető 205/55 R 16-os gumik helyett kisebb átmérőjű, ám ballonosabb, 195/65 R15-ös, csökkentett gördülési ellenállású gumikat kapott, amelyek meglepően jól szolgálják egy ilyen értékű autótól elvárt komfortot, miközben akár nagyobb sebességű kanyarokban is kellő tapadást és csikorgásmentes befordulást biztosítanak.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Életciklusa vége felé jár az A3-as, de még mindig frissnek hat. Fékezéskor a mozgási energia egy része elektromos energiává alakul

Prémiumautóhoz méltó gondtalansággal működött a start-stop rendszer; amennyiben az akkumulátor töltöttsége engedte, leállt a motor mondjuk egy piros lámpánál, mire azonban a kuplung benyomása közben a váltóhoz nyúltam, már ismét járt, soha nem kellett rá várni. A váltó szolgáltatta viszont a legnagyobb meglepetést: öt fokozat egy takarékosságra hangolt modellben akkor is kevés, ha oly mértékben változtattak az áttételezésen, ahogyan azt az e-nél tették.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Kicsit sötét, de jó minőségi benyomást kelt beltér

Ennek köszönhetően országúton és autópályán, ahol a valószerűtlenül alacsony fogyasztási értékeket el lehet érni, így is alacsony a fordulatszám (130-as tempónál 2200 körül forog a főtengely), a mindennapi városi közlekedésnél viszont szokni kell, hogy olyan helyeken is kettest kíván a kocsi, ahol hármasban szoktuk kanyarodni, ahogyan azt is, hogy városi sebességnél néha a négyes is túlzás. 1500-as fordulatnál viszont már a teljes, 250 Nm-es nyomatékkal gazdálkodhatunk, akkor kellően erősnek érezzük az Audit, nem vonja el a figyelmünket semmi a váltó pontos kapcsolhatóságáról, a kormányzás közvetlenségéről.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Csupán 102 gramm/kilométer az 1,6 literes dízelmotor szén-dioxid-kibocsátása

Korántsem új modell az A3-as, az ötajtós Sportback kivitel a folyamatosan terebélyesedő konkurencia ellenére ma is elegendően tágas, összeszerelési minősége pedig a mai elvárásoknak is megfelel. Ha nem hisszük el a 3,9 literes fogyasztási ígéretet, amely szinte laboratóriumi útviszonyok között, egyenletes tempóval bizonyára teljesíthető, hanem az életszerű használatkor mérhető 5,5 literes átlagot is nagyszerűnek értékeljük, elégedettek leszünk vele - miután megvásároltuk.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
370 literes a csomagtartó. Bővítésekor lépcső marad a raktér alján

Ez viszont elég sokba kerül; no nem az e-változat csupán 63 750 forintos felára miatt, hanem az A3 Sportback amúgy sem alacsony, de kortalansága és minősége miatt indokolható alapára következtében. Az 1,2 literes, szintén 105 lóerős, ám magsabb fogyasztású és károsanyag-kibocsátású turbós benzinmotorú alapverzió 6,1 millió forint, a 1.6 TDIe hétmillió-ötszáz forintba kerül.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1598 cm3. Furat/löket: 79,5/80,5 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 77 kW (105 LE)/4400. Nyomaték: 250 Nm/1500-2500. Sebességváltó: ötfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4292/1765/1423 mm. Tengelytáv: 2578 mm. Tömeg: 1320 kg. Terhelhetőség: 560 kg. Csomagtartó térfogata: 370 l. Üzemanyagtartály térfogata: 55 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 11,7 mp. Végsebesség: 194 km/óra. Átlagfogyasztás: 3,9 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 5,5 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 102 g/km.



Nem csak takarékos, erős is a BMW 320d ultrazöld kivitele. Lapozzon!