Vagány anyukáknak - BMW X3 xDrive35i-teszt

Vágólapra másolva!
Az X3-as BMW az X5-ös potenciális vásárlóinak is tökéletes választás. A kínálat egyetlen benzines tagja, a 35i-motor pedig egy műremek, félelmetes képességekkel, csak az ára szól ellene.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az első X3-as a vezetési élmény miatt lett híres, az utód még jobb lett
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Ismerek egy kedves kétgyermekes asszonyt, akinek korábban az volt a hobbija, hogy a zöldre váltó lámpánál gyorsulja le a vagány csávókat a régi, 2,5 literes, turbós Subaru Foresterével. A háta mögött, gyerekülésben utazó lányai általában a fejtámlába szerelt kijelzőn mesét néznek, de ilyenkor ők is inkább anyának drukkoltak. Neki ezúton üzenem: megvan a következő autója. A nálunk járt X3-as BMW 5,7 másodperc alatt van százon, és utána sem fogy ki belőle a szusz.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kicsit magabiztosabb jelenség

Valószínűleg ebben az országban nem én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja: a szabadidő-autó mániának semmi értelme. Csupán a magasabb üléspozíció szólhat mellettük, meg az a feltételezés, hogy ezekkel szükség esetén akár terepre is tévedhetünk. Valójában komoly terepezésre alkalmatlanok, már csak a rajtuk használt abroncsok miatt is, ehhez képest nagyobb méretük, plusz tömegük, nagyobb légellenállásuk miatt teljesen fölöslegesen füstölünk el bennük jó sok üzemanyagot, értelmetlenül. A rugózásuk sem olyan finom, a kanyarstabilitásuk a magasabb súlypont miatt rosszabb. Télen, a hóban hasznukat vehetjük, de ott sem sokkal jobbak, mint egy átlagos négykerék-hajtású autó.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Akár egy kellemes szabadidő-autó is lehetne, de a 35i motorral ennél jóval több

Az X3-as viszont tetszik. Az előzőt is élvezetes volt vezetni, ebben az egész rovatunk egyetértett. Az új meg még finomabb hangszer lett, amelyen az ember szívesen megtanulna játszani. Nem annyira nyers és macsós, mint az előd, pont annyit mozdult a minőségi luxuslimuzin-irányba, hogy szinte mindenki számára vonzó lehet.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Elképesztően gyorsul: 5,7 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára

Bár selymesebb, mint az elődje, de még mindig ad valami élményt a vezetése, az új futóművel csökkent a zajszint, kanyarodáskor pedig segít az xDrive összkerékhajtási rendszer is, amely alapértelmezésben több nyomatékot ad hátra, egy új elektronikának köszönhetően (Performance Control) pedig az ívbelső kereket fékezi is, hogy még jobban forduljon. Az összkerékhajtása jól vizsgázott: amellett, hogy a havas viszonyok között mindenhol magabiztosan viselkedett, élvezetesen túlkormányzott, amolyan BMW-s maradt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Feláras az állítható futómű, de megéri

Aki a vezetés élményét tartja csak szem előtt, beleköthetne a kicsit lágy elektronikus szervokormányba, de szerencsére a Dynamic Driving Control rendszerrel nem csak a lengéscsillapítók keménységét lehet beállítani (Normal, Sport, Sport+), hanem az autó egyéb karakterisztikáját is. A sport módokat választva a kormányzás keményedik, a váltásidő csökken, a gázpedál érzékenyebb és a menetstabilizáló is többet enged: így válik a komfortos családi autóból néhány gombnyomás alatt téli havas játszadozásra is alkalmas sportos hobbiterepjáró. Ez az első SUV, amellyel - megfelelő gumival - ki mernék menni egy havas nyíltnapra.

Fotó: Vida János [origo]
A középkonzol kicsit túl egyszerű lett

Egy gondom volt csak a motorjával: értelmetlen. Persze emellett zseniális is, de a mindennapok során rá kellett jönnöm, hogy egy hónapban egyszer használnám ki. A Twin Scroll turbónak köszönhetően 1200-as fordulatszámtól 5000-ig rendelkezésre áll a 400 Nm-es forgatónyomatéka, vagyis mindenhol elemi erővel húz. Emellett gyönyörű a hangja, igaz alacsony fordulaton ebből semmit sem hallani. Ha nyomjuk, akkor a kipufogó is lelkesen gurgulázik, a végeredmény tehát igazi sportautós érzés. Az új, nyolcfokozatú automata váltó is elég gyors, bár néha kissé idegesítő, hogy egyfolytában váltogat. Lehet egyébként a kormány mögötti fülekkel is váltani, de nincs sok értelme.

Fotó: Vida János [origo]
Innen lehet vezérelni nagyjából mindent, az iDrive ebben is jól használható

A 306 lóerős teljesítmény ellenére a 35i fogyasztása is hihetetlen: városban 12 literrel is beérte, országúton, autópályán simán lement tíz liter alá. Ebben természetesen a BMW Hatékony Dinamika (Efficient Dynamics) megoldásai is szerepet játszanak, de valójában a motor ilyen kiváló. Persze ha valaki városban egyfolytában a gyorsulását próbálgatja, akkor simán elérhet 15 literes átlagot is.

Fotó: Vida János [origo]
A hátsó térkínálat az X5-ösével verseng

Az új X3-asról már sokat megtudhattunk a magyarországi statikus bemutatón vagy a nemzetközi menetpróbán, sok újdonságról nem számolhatok be. Az autó egyetlen igazi műszaki újdonsága a start-stop rendszer párosítása az automata váltóval. Erre azonban más gyártó is képes már, ráadásul a BMW rendszere négy fok alatt nem működik, magyarul a fűtött garázsból kiállva a második sarokig vettem hasznát.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
550 literes a csomagtartó

Ezt tehát nem tudtam tartósan kipróbálni, de a többi, hasznos extra jól teljesített, igaz meglehetősen zsíros összegekbe kerül majdnem minden. A navigáció a 8,8 colos kijelzővel, Professional rádióval, 12 GB-os háttértárolóval majdnem 700 ezer forint. A Nevada bőrkárpit több mint félmillió, a head-up display 321 ezer, a parkolást segítő elektronika a körbe kamerázással szintén majdnem félmillió forint. A lényeg az: a 16,9 millió forintos indulóárból pillanatok alatt több mint 22 millió lett, ami azért döbbenetesen sok egy ekkora autóért.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A benzines nagy élmény, de a kétliteres dízellel ésszerű választani

Ez akkor is így van, ha az X3-as nagyobb lett, sőt belső méreteiben az X5-össel verseng. Hátul is nagy a térkínálat, hatalmas a csomagtartó, kényelmes, tágas autó. Minőség terén is kétség kívül hatalmasat fejlődött, a nyers és maszkulin - vagyis bizonyos elemeiben kissé igénytelen - karaktere immár minőségi hatást kelt. A középkonzol azonban kilóg az elgondolásból, a szellőzés kezelőjét pedig már az 1-es BMW-ben is láthattam, érdemesebb lett volna az új 5-ösét átvenni. További érdekesség, hogy míg az új 5-ösben és 7-esben a hifi vezérlője van felül és a szellőzésé alatta, addig az X3-ban pont fordítva, érthetetlen, miért.

Cikkajánló

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Forrás: [origo]

Fotó: Hangyál Attila [origo]]

Audi Q5, BMW X3
és Mercedes-Benz GLK

Nyugalmat áraszt -
Volvo XC60
-menetpróba

Jeles, de nem tökéletes -
Audi Q5 2.0 TDI-teszt



Az összeszerelési minőség is javult, az autóban más érzés ülni, de megdöbbenve állapítottam meg, hogy az új X3-as sima belvárosi úton is nyöszörög. Nem hangosan (bekapcsolt hifinél nem is lehet észrevenni), de egy ilyen autónak olyan csendben kéne suhannia, hogy az indexkar apró érintését is hangzavarként lehessen megélni.

Az X3 azonban ezzel együtt is az egyik legjobb autó, amiben mostanában ültem, és talán a legjobb szabadidő-autó.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A tesztautó ára több mint 22 millió forint lett

Mi szól ellene? Egyértelmű: a csodás benzinmotor felára. Nem tudok értelmes érvet felhozni amellett, miért vegyek 35i-t a 20d helyett. A kettő között 5,1 millió forint különbség van, ha kérjük a 20d-hez is a nyolcfokozatú automatát, akkor is "csak" 4,4 millió. Mindezt plusz 120 lóerőért, amit évente egyszer használnék ki. A 35i motor tudása felesleges, gyakorlatilag úgy jártam vele, hogy annyit a 20d is erőlködés nélkül tud.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 2979 cm3. Furat/löket: 89,6/84,0 mm. Hengerek/szelepek száma: 6/24. Teljesítmény: 225 kW (306 LE)/5800. Nyomaték: 400 Nm/1200-5000. Sebességváltó: nyolcfokozatú automata. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4648/1881/1661 mm. Tengelytáv: 2810 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1616/1632 mm. Tömeg: 1880 kg. Terhelhetőség: 485 kg. Csomagtartó térfogata: 550/1600 l. Üzemanyagtartály térfogata: 67 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 5,7 mp. Végsebesség: 245 km/óra. Átlagfogyasztás: 8,8 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 11,8 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 204 g/km.