A kocka el van vetve - Volvo V60-teszt

Vágólapra másolva!
Kisebb a csomagtere, mint a kistestvérének, nagyobb viszont a lábtere, mint a nagybátyjának. Városi előzgetésekkel 13 liter gázolajat is benyel, míg a vidéki andalgásnál beéri 4,5 literrel. Csodabogár - mondanánk, de ezeket leszámítva semmi szélsőséges nincs benne: a V60-as Volvo olyan, mint egy átlagos német prémiumkombi.
Vágólapra másolva!

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A különlegesen szép hátsó lámpák között épphogy átlagos méretű ajtó nyílik

"A kombik piaca változik. Néhány éve a csomagtér kapacitása volt a legfontosabb, erre ma már ott vannak a hobbiterepjárók és a sportos egyterűek. A kombipiac viszont ma egyre inkább a formatervről és a vezetési élményről szól, egy csipetnyi funkcionalitással társítva" - ezekkel a mondatokkal magyarázza a V60 bizonyítványát Peter Horbury, a Volvo formatervezési igazgatója.

Van mit magyarázni. A mutatós hátsó ajtót felnyitva meglepődünk: a V60-as puttonya ugyanis nem tágasabb, mint a kistestvér V50-es raktere, amit a gyári adatok is igazolnak. A 462 centiméter hosszú és 148 magas V60-as raktere hivatalosan 430 liter (ledöntve az üléseket 1241 liter), míg a kívül minden méretében valamivel apróbb, 452 centiméter hosszú és 145 magas V50-esé 417/1307 liter. Lehajtott ülésekkel mínusz 66 liter a nagyobbnál. (Tényleg csak zárójelben: a V60-nal csaknem azonos padlólemezre épített Ford Mondeo kombija 554 litert kínál.)

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Nem hallani kritikus megjegyzést a formával kapcsolatban

A praktikumról híres puttonyos Volvók legújabbja tehát pont abban bukik meg, amiben eddig - szó szerint - nagyok voltak a márka kombijai. Ha rakterében nem is, árában már jócskán elszakad az alatta lévő modelltől az új típus. A V50 6,59 millió forintról indul (145 lóerős benzines), míg a V60-as 8,29 millióról (150 lóerős benzines), aki tehát a csomaghordó képessége miatt venne Volvót, ugyanazért a belső raktérért sokkal kedvezőbb ár/érték arányt talál a kevésbé mozgalmas formájú, lassan kifutómodellé érett V50-ben.

Kupéként kínálgatják

Horbury tulajdonképpen nem is kommentál, inkább kinyilatkoztat. Bizonyára felmérések igazolják a göteborgiak feltételezését, miszerint a terpeszkedő csomagteret ellehetetlenítő "kupés" forma igenis fontos a Volvo kombik - megcélzott, jövőbeni - vásárlóinak. A V60-as bevezetését kísérő, olykor megmosolyogtató szóhasználat is erre épül a sajtóanyagoktól a márkamagazinig. Utóbbi legfrissebb számában van olyan oldal, amelyen a kocsi leírására négyszer használják a kupé kifejezést, míg a kombi szót csak két alkalommal.



A karosszéria a hátsó ajtókig egyébként azonos az S60 sokak által megbámult formájával, a beltér, a motorválaszték és a felfüggesztés viszont teljesen ugyanaz, belül csupán a hátsó üléssor más. Ez három részletben (40-20-40 arányban) dönthető, lefektetésüket követően akkora - szinte sík - felület áll rendelkezésünkre, amelyre még így is kényelmesen rá tudtam fektetni a hegyi kerékpáromat. Még másik kettő is ráfért volna, csak a félcentis gumirecék közül kipotyogó megszáradt sárdarabok nem illenek a V60 sterilhatású puttonyába.

A szűken 110 centiméter széles, de klassz külsejű ötödik ajtó mögött vannak rejtett rakterek is: oldalt a kérékjáratoknál, és a padló alatt. Utóbbi mélynek tűnik, de a frissen vásárolt futócipő dobozát pont nem nyeli el, így be kell húzni a rolót, amit a fővárosban sosem szívesen tesz meg az autós. Az mindig ígéret a rosszfiúknak arra, hogy valamit rejt a kombi hátsója. Ötletes ugyanakkor a raktér padlójából hátrafelé kihajtható masszív lap, amely kellően stabilan tartja a mögé és a háttámla közé pakolt szatyrokat menet közben.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A rövidke hátsó és az összeszűkülő oldalablak teszi a cég szerint kupéssá a kombit

Megfelelő, ha nem is uras a hátsó lábtér, hozza a német konkurensek nem éppen kategóriabajnok méretét. A gyártó szerint ugyanakkor tágasabb, mint a V70-es esetében, ami azért nem nagy dolog, tudva azt, hogy a márka csúcskombijának hátsó lábtere szinte utolsó a maga méretosztályában. A hátsó pad oldaltartásával is akadnak problémák, több utas is panaszkodott, hogy csúszkál az ülésen.

A külsőt azonban csak dicsérte fiatal és öreg, utána fordultak a villamosmegállóban és körbeszaglászták a parkolóban. Az összeszűkülő oldalablakok által meghatározott dizájnja nagyobb váltás a márka szép emlékű kockaformás kombijaihoz képest, mint az új S60-as a saját, közel tízesztendős elődjéhez viszonyítva. Tegyük hozzá, a korábbi S60-nak nem volt hátizsákos változata, így nincs közvetlen előd, csak szeretett oldalági felmenőkkel büszkélkedhet.

Radarok, kamerák, lézersugarak

Vezetőtámogató szolgáltatásaival a németek előtt jár a Volvo. A V60-hoz 590 ezer forintos extraként vásárolható meg a biztonsági csomag, amelyben a gyalogosfelismerő rendszer mellett számos más - igaz, ezt leszámítva már nem világújdonság - közlekedésbiztonsági technika található. Rendőrségi statisztikával indokolja a svéd gyártó marketingszövege az új rendszert: a ráfutásos balesetek ötven százalékában a vétkes sofőr egyáltalán nem fékez, úgy csapódik bele más kocsijába, így vágódik a motorháztetőre a járókelő. A radarral, kamerával és lézerrel utat figyelő rendszert pont ennek az ötven százaléknak a mérséklésére fejlesztették.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Nem felejtették le a fűtőszálakat sem a különféle érzékelők elől

Az autó hűtőrácsán látható kis műanyag dobozkából pásztázza az utat két radarsugár, a távolabbra néző 30 fokban érzékeli a jármű előtti tárgyakat, míg a rövidebb távot vizsgáló 60 fokban lát. Ezek csak azt érzékelik, hogy van-e valami a kocsi előtt, de hogy az gyalogos vagy faág, azt a szélvédő felső részének a közepén elhelyezett kamera adatai alapján egy szoftver azonosítja, ezen információ (plusz a gyalogos és a kocsi sebessége és iránya, valamint a vezető reakciói) alapján dönt a rendszer arról, megáll-e vészhelyzetben. A kamera észlelőképességét erősen korlátozhatja például az, ha a szélvédő szennyezett, sűrű hóesés vagy köd van, éjszaka pedig korlátozottan lát. A radar észlelőképességét is csökkentheti a sűrű hóesés vagy a hűtőrácson feltorlódott hó.

A bő félmilliós biztonsági csomagban a gyalogosfelismerő mellett harmadik generációs adaptív tempomat (ACC) is található, amely immár akár 0-200 km/óráig működik (a korábbiak 30-200 km/óra között működtek, mint a manuális váltósok a mai napig). Lassan haladó városi forgalomban a követésitávolság-ellenőrző automatikusan az elöl haladó járműhöz igazítja az autó sebességét, míg vidéki vagy autópályás közlekedésnél mi magunk lőhetjük be a kívánt sebességet. Ha a fedélzeti radar előttünk lassabb kocsit észlel, és nem érzékeli, hogy kikerülnénk, hanem egyenesen haladunk felé, akkor hozzá igazítja a sebességünket, majd ha szabad az út, visszagyorsít a beállított sebességre. Ha nem aktiváljuk az ACC-t, a rendszer akkor is figyelmeztet (ugyanazzal a szélvédő aljára vetített piros fénnyel, amely a gyalogosérzékelésnél látható) abban az esetben, ha túl közel megyünk az előttünk közlekedőhöz.

Forrás: Volvo
Jól mutatja az ábra a fokokat és a két különböző lézersugarat

Része a csomagnak az elalvás-figyelmeztető rendszer (a svédek DAC-nek hívják), amelynek létjogosultságát a Volvo saját adataival igazolja. Eszerint a balesetek közel 90 százaléka a vezető figyelmetlenségére vezethető vissza. Ennek elkerülésére 65 km/óra felett az utat figyelő kamera és a kormány mozgását érzékelő szenzorok jeleiből a rendszer felismeri a szokásostól eltérő, figyelmetlenségre utaló vezetői viselkedést. Amennyiben ezt például a koncentrációvesztés, álmosság jeleként érzékeli, akkor hangjelzés figyelmeztet, és a műszerfalon egy skála értékeli a sofőr figyelmi szintjét, emellett a műszerfalon felirat jelenik meg, és egy gőzölgő kávéscsésze parányi ikonja.

Nem kell külön fizetni érte, mert alapáron jár a V60-hoz az XC60 hobbiterepjáróban már bemutatott City Safety-rendszer, ahogy a volvósok emlegetik, a koccanásgátló. A 30 km/órás sebességhatárig működő rendszer szintén lézersugarakkal vizslatja a kocsi előtti útszakaszt, és ha lassabban haladó vagy álló járművet észlel, a fékrendszerben előre felépíti a hidraulikus nyomást, hogy amint a vezető a pedálra lép, a fékek szinte azonnal maximális hatásfokkal működjenek. Ha nem lassít, az autó maga fékez, hogy enyhítse a koccanás hatását. Ha pedig városi araszolgatásunk közben az S60-as és az előtte lévő jármű közötti sebességkülönbség 15 km/óra vagy annál kevesebb, a City Safety elvileg megakadályozza a ráfutásos balesetet, és megállítja a kocsit. Ennek is vannak korlátai, az S60 kezelési útmutatója azt írja, hogy "bizonyos helyzetekben - például erdei utakon, ahol a fák belógó lombját akadályként érzékelhetné a rendszer - célszerű kikapcsolni a City Safety-t."

Forrás: Volvo
A gyári grafika a ráfutásra figyelmeztető rendszert prezentálja az adaptív tempomattal

Szintén nem újdonság, de egyesek számára hasznos lehet, míg másokat inkább bosszanthat, ezért kikapcsolhatják a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert. A 65 km/óra fölött működésbe lépő technika segít elkerülni, hogy a vezető figyelmetlenségből lehajtson az útról vagy a szembejövő sávban haladó kocsiknak csapódjon. A rendszer szeme az útburkolati jeleket figyelő kamera, amely folyamatosan ellenőrzi a jármű ezekhez viszonyított helyzetét. Amennyiben azt érzékeli, hogy az autó nem követi a kijelölt sávot, hangjelzéssel figyelmeztet, ha viszont a sofőr szándékosan, azaz indexelve vált sávot, a rendszer néma marad.



A következő oldalon kiderül, milyen menet közben az autó. Lapozzon!