Finomított karakter - Citroën C4 1.6 VTI Exclusive teszt

Vágólapra másolva!
Lényegében változatlan, részleteiben azonban finomítottak a Citroën C4-esen. Az 1,6-os VTI csúcsfelszereltségű, ötajtós verziójában több helyen is észrevettük a BMW-rokonságot. 
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A C4 Exclusive felszereltséggel mutatós darab, és nem is drága
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A Citroën a múlt év végén felfrissítette alsó-középkategóriás modelljét, a C4-et. A sajtóanyag-ízű mondat nagyjából annyira izgalmas, mint az autón ténylegesen, elsőre tapasztalható változtatások. A lényeg mindkét esetben a tartalom: a C4 frissült, ami a kevésbé feltűnő látszati jegyek ellenére többfrontos támadást jelent. Kapott egy szolid, de divatos sminket, és kijavítottak rajta/benne olyan részleteket, amelyek a tervezésben elsőre nem tűntek föl, de a használat során, vagy jól körülnézve fejlesztendőnek, cserélendőnek ítéltettek. És persze vannak alapvető újítások is.

Az apró dolgok nem feltétlenül lényegtelenek. Nem mindegy például, hová kerül a fordulatszámmérő. A 2004-es C4-ben a jellegzetes kialakítású kormány karimája alá, a tengely tetejére ültették, amivel megbontották a sebesség-fordulatszám párosát. Azzal nincs gond, hogy a műszerfalat a középkonzol tetejére, középre helyezték - állítom, hogy a legjobb megoldás, mert így a sofőrnek kisebb fókuszváltásra van szüksége, kevésbé kell az útról lepillantania. Megszokás kérdése az egész, viszont kényelmesebb és biztonságosabb. Ezzel szemben, ha egy fontos elemet kiemelnek az együttesből, és azt még a hagyományosnál is közelebb teszik a vezetőhöz, akkor neki sokkal több időbe telik leolvasni, le kell vennie a szemét a forgalomról. Szerencsére most a versenyautós, növekvő csíkkal operáló kis kijelzőt körórává változtatva áthelyezték a szélvédő alá, ahol a leglényegesebb adatok (sebesség, fordulatszám, vízhőmérséklet, üzemanyagszint) könnyen figyelemmel kísérhetők.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kitűnik a szériaautók sorából a C4-es belseje. A kormány és a központi kijelző is jellegzetesen citroënes
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Nem apróság viszont maga a kormány kialakítása. Gyorsan rövidre zárom: a mai napig sem értem, hogy ez a terv miként kerülte el a papírkosarat. A DS-nél már évtizedekkel ezelőtt variált egyet a Citroën, amikor egyküllős kormányt épített bele - rendben. A mostani megoldás kevésbé feltűnő, de gyakorlati hasznát nem tudom alátámasztani. Van ugye a kormány közepe, ami általában egyben van a karimával, tehát vele fordul. A C4-ben az agy az integrált funkciógombokkal együtt marad a helyén, és csak a karima fordul. A tervezők célja szerint ez a nagyon eredeti újítás azt szolgálja, hogy a sofőr mindig ugyanott találja a gombokat, anélkül, hogy elengedné a kormányt: csakhogy ez nem így működik. Egyenesben igen, de ott nem kormányozunk, kanyarban viszont eltávolodik a hüvelykujj a gomboktól, és éppen el kellene engedni a kormányt, hogy nyomkodhassuk őket. Pont az a baj, hogy rendes kormányfogásnál ez történik ahelyett, hogy a kapcsolók jönnének a kézzel. Józan ész és tapasztalat alapján kanyarban az tud gombot nyomni, akinek nem kell elengednie a kormányt.

Belül egy-két új műanyag felület jelenti a fentieken túli változtatást. Elsőre a külső frissítés sem szembetűnő annak, aki nincs tisztában a régi modell minden porcikájával. Az új jegyek a frontra koncentrálódnak: más a lökhárító, a légbeömlő, a ködlámpafészkek (ezek krómgyűrűt is kaptak). A Ford Focuson egyébként ugyanezek éppen így néznek ki. A prospektussal és a díszráccsal rettenetesen lemaradtak a valóságról, hiszen február óta átdolgozott emblémája van a Citroënnek, de a C4-eken és a katalógusokon még a régi szerepel.

A nagy sületlenség

Honnan ered a Citroënek logója? Oszlassunk homályt egy kicsit: nem rendfokozati jeleket (karpaszományt) formáz, mint egyes "hozzáértők" tudják. Oké, emlegetik így is, de az igazság az, hogy André Citroën, a névadó és alapító találmánya szolgált kiindulásként. Ő ugyanis feltalált egy új fogaskerekes erőátvitelt. A korábbi sebességváltók hagyományos fogaskerekei nehézkesen kapcsolódtak, a szerkezet nyikorgott működés közben. Citroën fogaskerekeinek fogai v-formájúak (halszálka-mintásak). A megbízható és pontos szerkezetet levédték, gyártani kezdték, és ez került emblémaként a később beindított autógyár termékeire is. Tehát a Citroën-logó az innováció iránti elkötelezettséget is szimbolizálja.



Fotó: Hajdú D. András [origo]

A facelift apró változásokat jelent, de ezek nem lényegtelenek
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Az embléma Monsieur Citroën születésének 131. évfordulójára újult meg, közben jön az új DS-sorozat, és a Citroën tovább tör előre a fejlesztések rögös útján. A legutóbbi jelentős fegyvertényt a PSA-konszern a BMW-vel együtt hajtotta végre, amikor közösen fejlesztettek erőforrásokat, mégpedig egy 1,6 literes benzines motorcsaládot szívó- és turbóváltozatban (120 és 150 lóerővel).

A nagy együttműködés

A két motor azonos hengerűrtartalmú és furatú-löketű. A szívómotor öntéstechnikája során a fém öntőanyag a hengerfej kerámiabevonatú műanyagmását "égeti ki" az öntőformából, ezzel vékonyabb falú és könnyebb hengerfejet tudnak gyártani. Láncos vezérlés, két vezérműtengely, változó szelepvezérlés, a 0,8 bar nyomással dolgozó turbósnál közvetlen befecskendezés - a korszerűségen nem múlik, remélhetően a megbízhatóság szintén az új motorcsalád egyik ismérve lesz.



Fotó: Hajdú D. András [origo]

Jelen állás szerint 4,5 millió forintért haza lehet vinni ezt az 5,1 milliós autót
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A tesztautóban a feltöltő nélküli motor dolgozott. Az általunk még nem próbált THP turbómotornál húsz százalékkal kisebb teljesítményére csak sóhajtottam egyet, de a nyomatékgörbéket egymáshoz hasonlítva már elfacsarodott a szívem: 160 Nm 4250-nél, vagy 240 Nm 1400-tól 4000-ig - nagyon nem mindegy. Sebaj, főzzünk azzal, amink van. Nem is lesz olyan rossz a végeredmény.