Éhező utazó - BMW 520d-teszt

Vágólapra másolva!
Tudták, hogy tízmillió alatt is lehet új 5-ös BMW-t venni? Igaz, nem nagy a választék, csak az 520d-t lehet megkapni a bűvös összeghatár alatt, a teszt alatt viszont rájöttem, hogy valójában nincs is szükség nagyobb motorra. És a hatliteres fogyasztás sem utolsó szempont.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A körkörös nappali fény, az "angel eyes" már a márka védjegyének számít
(Még több fotó a galériában. Kattitntson a képre!)


A kis- és középkategóriás autóknál megszokhattunk, hogy a dízelmotor általában jóval drágább, mint a hasonló erősségű benzines, ezért is volt furcsa a BMW 5-ös árlistájára tekinteni, ahol a legolcsóbb verzió a tesztünkben is szereplő 520d, 9,99 millió forintért, a második legolcsóbb pedig a benzines 520i 10,04 millióért. Megszállott dízelgyűlölőnek kell lennie, annak, aki az Otto-motort választja, mivel az is csak négyhengeres (a korábbi szériával együtt kihalt a kétliteres, hathengeres motor a BMW-nél), fogyasztása két-három literrel magasabb, nyomatéka pedig jóval kisebb, rosszabbak a menetteljesítményei, és még a hangja sem szebb sokkal. Az viszont előfordulhat, hogy a dízelnek magasabbak lesznek a szervizköltségei, de más tényleg nem szólhat a benzines mellett.

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Szinte csak a a hátsó lámpák változtak a legutóbbi modellfrissítésnél
(Még több fotó a galériában. Kattitntson a képre!)


Sokan mondták nekem, hogy a dízel 5-ös az 530d-től kezdődik, csak azt felejtik el, hogy a nagyobb gázolajos motor az 520d-hez képest 3,37 millió forinttal többe kerül, ami akárhogy is nézzük, az autó árának egyharmada - két plusz hengerért, 58 lóerőért és 150 Nm nyomatékért. A mindennapi közlekedésben nincs sok jelentősége, hogy az 520d nem 6,8, hanem "csak" 8,3 másodperc alatt van százon, és hogy végsebessége 19 km/órával elmarad a 250 km/órát tudó 530d-étől. A legtöbb, forgalomban jelen lévő autónál így is fényévekkel gyorsabb, és az a tudat is megnyugtatható lehet, hogy a futómű és a fékrendszer tudását sokkal nagyobb teljesítményű motorokhoz méretezték.

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Az alapváltozathoz ennél egy collal kisebb, 16-os felniket adnak
(Még több fotó a galériában. Kattitntson a képre!)


Persze a soros hathengeresek nagyszerű, morajló hangjáról le kell mondanunk, egyébiránt nem kell sok kompromisszumot kötni az 520d vásárlóinak. A motor ebben is szuperkulturált, még hidegen sem túl hangos, bemelegedés után szinte lehetetlen eldönteni, hogy benzines vagy dízelmotor dolgozik-e a kocsi orrában. Fogyasztása pedig egy külön történet. Amikor Vecsésről hoztam be a tesztautót a városba, a gyorsforgalmin sikerült 4,5 literes fogyasztást produkálnom, ami szinte hihetetlen, ha a 177 lóerős teljesítményt és az 1585 kilós tömeget is figyelembe vesszük.

Hétvégére három jól megtermett barátommal és rengeteg csomaggal megpakolva Ausztria felé vettem az irányt, az 1300 kilométeres túra végén 6,2 literes átlagfogyasztást mutatott a fedélzeti számítógép kijelzője, igaz, nagyrészt autópályán és országúton haladtunk. Mivel a tank 70 literes, a kocsi hatótávolsága több mint 1100 km, aminél jobbat jelenleg nem sok autó tud. A BMW nagyon eltalált valamit ezzel a kétliteres erőforrással, mert városban is csak nehezen lehet nyolc liter fölé tornászni az étvágyát, még a 140 lóerő körüli dízel kompaktok is többet esznek ennél. Szén-dioxid-kibocsátása is gyűszűnyi, mindössze 136 g/km, ennél még a benzinmotoros Suzuki Swift is rosszabb értékeket produkál.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A 763 ezerbe kerülő Edition csomagba többek között sportkormány és fabetét is tartozik
(Még több fotó a galériában. Kattitntson a képre!)


A korszerű, magas nyomású közös-nyomócsöves befecskendezési rendszeren kívül még számos EfficientDynamics összetevő is közrejátszott a kedvező fogyasztásban. Fékezéskor a mozgási energiát például a generátor árammá alakítja, és az akkuk töltésére használja fel, a generátor tehát nem terheli annyira a motort. Ezenkívül a szervokormány és több más segédberendezés fogyasztása is rendkívül alacsony, és a gumik is csökkentett gördülési ellenállásúak. Ha a kisebb BMW-kben már bizonyított Start & Stop rendszer is benne lett volna, akkor a városi fogyasztást véleményem szerint bőven nyolc liter alatt lehetett volna tartani.