Hogyan adjuk el használt autónkat?

Vágólapra másolva!
Megkérdeztem egy autófelvásárlót, mire figyeljek autóeladásnál.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek azzal teltek, hogy megpróbáltam eladni a 2011-es Nissan Almera-mat. Azt hittem sokkal egyszerűbb lesz. Hívtak sokan azzal, hogy „nehogy eladjam, mert ők mindenképpen megveszik”. Majd nem jöttek el az előre megbeszélt időpontban az előre megbeszélt helyre. Másokat semmi más nem érdekelt csak az ár és szinte köszönés helyett is már alkudoztak.

Forrás: Pixabay.com

Volt egy 40-es férfi, aki mindenáron el akarta vinni a szerelőjéhez. Egy hétig szerveztem, hogy amíg nincs kocsi, addig hogyan oldjam meg a gyerekek szállítását az iskolába és óvodába. Elvitte a kocsit, megnézte a szerelő, aki azt mondta, hogy koránál sokkal jobb állapotban van (a gyerekek miatt nagyon figyeltem rá), majd a „leendő” vevő mondott egy olyan árat, hogy megköszöntem, hogy érdeklődött.

Nem fokozom! Rengeteg időm, és végül is pénzem elment arra, hogy eladjam az autóm, mígnem egy ismerősöm beajánlotta Keller Csabát az 24autofelvasarlas.hu tulajdonosát. 2 órán belül a kezemben volt a kocsi ára készpénzben és az adás-vételi szerződést is aláírtuk addigra.

Ekkor jutott eszembe, hogy megkérdezem tőle, hogyan kellett volna nekiállnom az autó értékesítésének. Ebből a kérdezz-felelekből született ez a mini „interjú”.

Mit rontottam el, hogyan kellett volna elkezdenem árulni az autóm?

KCS: Igazából nem rontottál el semmit, csak nem tudtad, hogyan működik a piac. Felraktad a hirdetéseket a legnépszerűbb autós oldalakra mint mindenki más. Gondolom ráment egy-két éjszakád. Ha elég figyelmes voltál, akkor még a hirdetés feladása előtt rászántál pár órát arra is, hogy hasonló eladó autókat nézegess és megpróbáld kitalálni azt az árat, amin megveszik, de te is nagyon jól jársz.

Pontosan így volt. De ez nem működött túl jól. Igazából azt hittem pár nap alatt elmegy a kocsi.

KCS: Ez akkor sikerült volna, ha nagyon olcsón rakod fel, vagy van valami különleges tulajdonsága. Ellenkező esetben a 4 hívásból 3 biztosan egy autófelvásárlótól érkezik. Ha neki nem akarod eladni, akkor azok a magánszemélyek fognak keresni, akik nagyon megnézik mire k öltik el a milliójukat. Megértem őket, nem könnyű döntés.

Értem. De az autófelvásárlók mindig sokkal alacsonyabb árat akarnak adni az autóért, mint amit egy magánszemély. Legalábbis ez az elterjedt nézet.

KCS: Ez inkább városi legenda. Nézd meg, hogy te mennyi időt, pénzt veszítettél a hetek alatt, amíg nem tudtad eladni az autód. Legalább annyit, amennyivel egy autófelvásárló kevesebbet ajánl. És így pár óra alatt már kezedben is van a pénz.

Ráadásul egy nepper, ahogy sokan hívnak minket, megveszi úgy a kocsidat ahogy eladod. Nem kell megcsináltatnod előre azokat a kisebb, de „ijesztő” hibákat, amik a javítási költségnél nagyobb mértékben rontják le a kocsi árát. A nepper tudja, hogy mennyibe kerül neki a javítás -kevesebbe, mint neked- és ez alapján mondja az árat. Vagyis a szükséges javításoknál kevesebbel kalkulál, mint egy magánszemély, akinek a szerelője az átvizsgálás után megmondta, hogy mennyit kell még a vásárlás után a kocsira költenie.

Szóval azt mondod, hogy ha egy autófelvásárló, egy nepper hív, akkor mindenképpen hallgassuk meg.

KCS: Igen. Például, ha minket hívsz a 24 autófelvásárlásnál, akkor biztos lehetsz benne, hogy ha elfogadod az az általunk mondott árat, akkor 24 órán belül kezedben lesz készpénzben az autó vételára, akár hol is laksz az országban. Aláírjuk az adás-vételi szerződést és el is hozzuk tőled a kocsit, hogy ne foglalja nálad a helyet.

„Az árban meg úgyis megegyezünk.” – kacsintott rám végül mosolyogva Csaba.

Lezárva a történetet: a Nissan eladva, sőt azóta már meg is vettem a következő kocsinkat, egy igazi családi autót.