Így lopják el az autóját!

Vágólapra másolva!
A fáradhatatlan munkával megszerzett, délelgetett autó, legyen az munkaeszköz vagy a család nélkülözhetetlen járműve, sajnos egy pillanat alatt kikerülhet a kezünkből. Mutatjuk, hogyan lopják el az autóját:
Vágólapra másolva!

OBD port hekkelés

Forrás: www.hyundai-forums.com

Az OBD (fedélzeti diagnosztika) portot az autószerelők használják, például arra, hogy megtalálják az autó fedélzeti számítógépén megjelenő hibajelzések forrását. A tolvajok saját kódoló eszközüket könnyedén csatlakoztathatják az OBD-be, amivel letiltják a riasztást és másodpercek alatt már indítják is a motort. Az OBD-portok könnyen hozzáférhetőek, online pedig számtalan titkosítási információ megtalálható az autó biztonsági beállításainak újraprogramozásához. 15 másodperc alatt kijátszható a rendszer és már tovább is álltak az autónkkal.

A kulcs nélküli nyitás funkció egyre nagyobb népszerűségnek örvend, miközben a tolvajok munkálkodása beárnyékolja ezt a kényelmes megoldást. Az ehhez használt rutinfelszerelést a bűnözők gyorsan a saját oldalukra fordították. A biztonsági kulcs jelét lemásolva nyitják ki az autót, majd egy kézi készülékkel könnyedén az OBD-re csatlakoznak, ami gyorsan új kódot generál, mellyel már csak egy start gombot kell megnyomnia és indulhat is.

És hogyan férnek az OBD csatlakozóhoz a tolvajok? Legtöbb esetben maguk a tulajdonosok - akik jól hozzáférhető helyen tartják a slusszkulcsaikat, illetve közelítő kártyájukat - könnyítik meg a hekkerek dolgát. De egy egyszerű, megfelelő frekvenciát kibocsátó eszköz használatával is felfoghatják és blokkolhatják a kulcsról küldött jelet a tolvajok, amikor a mit sem sejtő tulajdonos azt gondolja, hogy épp bezárja az autóját pl. egy bevásárlóközpont parkolójában.

Kézi lopás

Forrás: auto.howstuffworks.com

Az idősebb autók esetében, - melyek még kulccsal nyílnak, vagy nincs központi záruk - a tolvajoknak sokkal könnyebb dolguk van. Az autós tolvajkulcs egy horgos/drótos eszköz, amelyet le lehet csúsztatni az ablakon az ablakszigetelésen keresztül az ajtó zárrendszerébe. Egy gyors mozdulat és már nyílik is az ajtó, beengedve a tolvajt. Egy másik módszer, amikor egy csavarhúzót kalapálnak a zárszerkezetbe, amíg az ajtót ki nem lehet nyitni.

Az online megtalálható, az autó gyújtórendszerét alkotó vezetékek vázlatai alapján bárki megkeresheti a megfelelő színű vezetéket, amivel élesítheti a gyújtást. A kormánykerék alatt található, megfelelő villamosvezetékek végeinek elvágásával és összeérintésével egy új áramkör alakul ki, amivel elindítható az üzemanyag-szivattyú és az indítómotor.

A még régebbi gépkocsik akár egy laposfejű csavarhúzó is elindíthatók, ha a slusszkulcs helyére kalapálják, így azt elforgatva a motor normál gyújtással indul.

Betörés

Forrás: www.freeimages.com

Az autótulajdonosok többsége a legkényelmesebb helyeken hagyja kulcsát, mint pl. az otthona bejáratának közelében, esetleg a garázsban vagy az udvaron magában az autóban, mert úgy gondolja, hogy a betörés kockázata rendkívül alacsony.

Azok a tolvajok, akik ezt a módszer használják, teljes mértékben a célzott tulajdonosokra támaszkodnak, megfigyelik őket, tudják, hol kell keresni a kulcsokat. Ez általában különösen értékes autóknál fordul elő.

Ha a kulcsokat a forgalmas helyeken, például éttermekben vagy kávézókban is kint hagyja a tulajdonos az asztalon, a kisstílű tolvajok életét jelentősen megkönnyíti.

A jövő - a teljes autós hekkelés?

Forrás: www.youtube.com/motherboard

A gépjármű CAN-Bus rendszerét egy laptop, egy műhold és egy közelítő kártya segítségével is hekkelhetik. Az autóban levő CAN-Bus rendszer a gépkocsi összes fedélzeti számítógépének csoportja, ahol mindannyian beszélgethetnek egymással és kölcsönhatásba léphetnek, hogy minden olyan funkciót biztosítsanak, amivel a jármű haladni tud.

A kezdeti hekkelések után, melyet eddig egy laptop, az OBD vagy a CAN-Bus rendszer fizikai kapcsolata révén valósítottak meg, a programozók ma már képesek vezeték nélkül is parancsokat küldeni műholdon keresztül a járműtől kilométerekre. Ezzel félelmetes emlékeztetőt küldenek a gyártóknak, hogy méggyorsabban fejlesszék biztonsági rendszereiket.

Olyan funkciókkal, mint a sofőr nélküli vezetés, - ami már a csúcskategóriás luxusautókon alapfelszerelés - az autógyártóknak jóval a bűnözők előtt kell dolgozniuk, hogy megvédjék az újonnan talált technológiát a rosszindulatú támadásoktól. Képzelje el, hogy valaki hozzáférhet az önvezető funkcióhoz, majd beállít néhány GPS-koordinátát, és Ön már csak a hálószoba ablakból figyelheti, hogy autója csöndben elhajt sofőr nélkül. Nem hangzik jól.

Balogh Csabát, a Jármű Kontroll Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a JárműVéd rendszerükön keresztül mutatja be, mi mindennel tudjuk megvédeni az autónkat a tolvajoktól.

Forrás: Jármű Kontroll Magyarország Kft.

A nyomkövetéssel ugyan állandó megfigyelés alatt áll a jármű, de a 0-24 órás, aktív figyelmet saját diszpécserszolgálatunk biztosítja, hiszen így tudunk a lehető leggyorsabban tájékoztatást és esetleges problémamegoldást nyújtani. Ügyfeleinket minden egyes riasztás alkalmával telefonos kollégáink azonosítanak, tájékoztatnak és szükség esetén segítenek nekik az adott probléma elhárításában.

A JárműVéd rendszer a teljes járművet figyeli: az ajtók, a motortér, és a csomagtér illetéktelen nyitására riaszt, de igényelhető ultrahangos beltérvédelem, ütés-, illetve emelésérzékelők, de még a szabotázs kísérleteket is figyeljük. Illetve a védelmi szint tovább növelhető különféle azonosítási módszerekkel, eszközökkel, melyet ügyfeleink saját igényeik szerint választhatnak meg.

Rendszerünk nem csupán jelzéseket küld az illetéktelen beavatkozásokról, hanem diszpécserszolgálaton keresztüli parancsok fogadására és végrehajtására is alkalmas, így lehetőség van a gépjármű távolról történő, biztonságos megállítására, blokkolására, illetve a későbbiekben annak újraindítására vagy a jármű aktuális pozíciójának lekérdezésére is.

Különösen fontosnak tartjuk, hogy Ügyfeleink adatai biztonságban legyenek, ezért szerviz üzemmódunk segítségével sem kell kiadniuk a bizalmas információkat a járművel kapcsolatban. Ezzel elkerülhetik az esetleges visszaéléseket.

JárműVéd szolgáltatásunknál a saját tervezés, fejlesztés és kivitelezés elvét valljuk, hiszen így tudunk rugalmasan reagálni nem csak a piaci változásokra, de az egyéni kérésekre is. Saját, minőségi eszközeink és legképzettebb szakembereink biztosítják a legjobb védelmi fokot.

Bármilyen védelmi eszközbe is fektetünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a különböző alapelveken működő eljárások és eszközök mellett mi magunk is tehetünk autónk biztonságáért. Legyünk kissé bizalmatlanok és nagyon figyelmesek. Mindig győződjünk meg arról, hogy bezártuk az autót, soha ne hagyjuk járó motorral, amíg csak gyorsan kinyitjuk a kaput, visszaszaladunk a házba valamiért stb. De még egy tankolásnál se hagyjuk bent a kulcsot, míg fizetünk. Szervizlátogatás előtt iktassuk ki a riasztót, ne adjuk ki a kezünkből a távirányítót. Ne hagyjunk látható helyen értékes tárgyakat, elkerülve, hogy valaki ihletet kapjon azt elemelni onnan.

Ha kíváncsi még további funkciókra és információkra, keresse fel weboldalunkat!