Brutális szigor jön az utakon, rendkívüli képességű új traffipaxokat élesítenek

véda traffipax baleset
Debrecen, 2016. április 5. A Véda közúti intelligens traffipaxrendszer egyik egysége a 35-ös főúton Debrecen határában 2016. április 5-én. Ezen a napon reggel 8 órától üzemszerűen működnek az új kamerák, amelyek sebességmérés mellett - a többi között - forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. A rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedésellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Nagy közlekedésbiztonsági fejlesztésbe kezd idén Horvátország. 1700 új sebességmérő kamerát élesítenek, amelyek szabálytalankodás esetén azonnal büntetnek.
Vágólapra másolva!

Már megkezdték a horvát utakon azoknak az új sebességmérő kameráknak a telepítését, amelyek az idei évtől jókora változást hoznak az ország közúti közlekedésében - írta a Világgazdaság.

A modern, két irányban is mérő traffipaxok nemcsak a sebességet figyelik majd, hanem több más szabálysértést is.

Akár 600 méteres távolságból is képesek lesznek bemérni a száguldozókat,

de azt is észreveszik, ha valaki vezetés közben telefonál vagy nincs bekötve.

A fejlesztők a rendszámukat eltakaró motorosokra is gondoltak.

Ha ilyet észlelnek a kamerák, automatikusan azonnal értesítik a legközelebbi járőrt,

aki ezután meg tudja állítani a motorost. Az országszerte 1700 kamerából álló rendszer egységeinek egy részét az autópályákon található alagutakban és azok környékén szerelik fel, mivel a gyorshajtás ott a legveszélyesebb.

A legtöbb mérőműszer a tengerparti megyék útjain lesz, az állam ugyanis a szabálytalankodó turistákra is szigorúan lecsap.

A büntetést külföldre is kiküldik, és ha a vétkes nem fizet, akkor egy uniós megállapodás értelmében az illetékes ország hatóságai hajtják be a bírságot.

A magyar Trafiboxokhoz hasonlóan a mérőműszereket időnként át fogják helyezni, így az autósok sosem tudhatják biztosan, hogy mely szakaszon van épp a kamera.