Megdőlt minden idők rekordja, ezek most a magyarok kedvenc használt autói

Vágólapra másolva!
Februárban rekordforgalmat produkált a hazai használtautó-piac, közel 78 ezer használt autó cserélt gazdát.
Vágólapra másolva!

A DataHouse adatai szerint 77 800 személyautó cserélt gazdát Magyarországon februárban, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban - jelentette a Jóautók.hu. Bár ez egy előzetes, becsült érték, az már biztosnak látszik, hogy 

megdőlt a havi forgalomra vonatkozó 76 ezres rekord, amit 2022 márciusában állított be a piac.

Az új rekordérték ráadásul éppen az év legrövidebb hónapjában, a 29 napos februárban született meg. Egy olyan csúcs dőlt meg, amelyet 2022 tavaszán olyan egyszeri hatások generáltak (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj), ami jelentős plusz forrásokat biztosított a háztartások számára.

A használtautó-piacon az is segítette az adásvételek növekedését, hogy az elmúlt időszakban egyes használtautó-szegmensekben akár 10 százalékot meghaladó mértékű áresés is lezajlott, 

így a vevők ismét reálisabb árakon juthatnak autóhoz.

ábra
 

A magyarországi piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 28, utóbbiaknak 21 százalék volt az aránya az első két hónapban. Az alsó-középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra (5,1%), a Ford Focus (2,9%) és a Volkswagen Golf (2,6%). A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift (4,0%) vezeti, amelyet az Opel Corsa (2,0%) és a Volkswagen Polo (1,5%) követnek.

A leggyakoribb modellek között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal (2,8%), a Skoda Octaviával (2,7%) és a BMW 3-as szériával (2,1%) képviselteti magát. Az összes leggyakoribb modell listáján a legszembetűnőbb változás a Skoda Octavia előretörése: ez a modell tavalyhoz képest három hellyel javította pozícióját, felkerülve az ötödik helyre.