Ha ilyen az autó színe, kevesebb pénzért lehet eladni

autókereskedés használt autó autó
Fotó: Scharfsinn
Vágólapra másolva!
Kevesek által ismert tény, hogy van összefüggés az autók színe és az adott autó értéke között. Az autód színe lehet kelendő, de vannak olyanok is, amelyek miatt szinte eladhatatlanná válhat: az autók színe és értéke kapcsán egy elemzés azt állapította meg, hogy egy aranyszínű autó átlagosan 26 százalékot veszít eredeti értékéből az első három évében.
Vágólapra másolva!

Az autók színe a tulajdonosaikról is sok mindent elárul, de jobb, ha tudod, hogy amúgy egyáltalán nem mindegy az autód színe: egy elemzés szerint egy átlagos autó három év alatt 22,5 százalékot veszít értékéből, de a sárga autók mindössze 13,5 százalékot, ami jelentős nyereséget jelenthet egy használt autó eladásánál. A sárga, bézs, narancssárga és zöld autók értéke húsz százaléknál kevesebbet csökken, míg egy, barna, fekete és aranyszínű autó a legtöbbet veszít az árából: három év alatt több mint hárommillió forintot, százalékban kifejezve akár 25-26-ot.

autód színe
Ha jó az autód színe, több pénzért tudod eladni

Az autód színe és értéke – van összefüggés!  

Az iSeeCars.com új kutatása szerint egy autó színe akár 1,8 millió forinttal is befolyásolhatja annak értékét. Az idei tanulmány több mint 1,3 millió, hároméves használt autó árképzési adatait hasonlította össze, hogy megállapítsa a szín hatását az eladási értékre.

Az adatok szerint továbbra is népszerű szín a sárga. Bár nem sokan akarnak sárga autót, egyértelműen többen akarnak ilyet, mint ahány eladó autó van, ezért teljesít olyan jól a sárga szín a másodlagos piacon. Ugyanez elmondható a narancssárga és a zöld színről is: nem gyakran találkozunk velük, pedig van rá kereslet.
 

Fekete-fehér-szürke autó, ez a magyar divat

A hazai autótulajdonosok többsége a fekete, a fehér és a szürke árnyalatokat részesíti előnyben, és kevésbé érdeklődik az élénk színű járművek iránt - derült ki korábban a carVertical autóipari adatszolgáltató több európai országban végzett kutatásából.

A carVerticalon valaha ellenőrzött autók 32,9 százaléka szürke, 14,6 százaléka fehér és 29,7 százaléka fekete volt. Ez a tendencia egész Európában, így Magyarországon is megfigyelhető, ahol a monokróm járműszínek a legkelendőbbek, pedig lenne igény másra is. A szürke, a fekete és a fehér praktikus színek, karbantartásuk egyszerű és nem igényel különösebb odafigyelést, ami sok autótulajdonos számára lényeges szempont.
 

Színes autók száma: ideje, hogy több legyen belőlük?

Amellett, hogy a 2023-as felmérésben a sárga szín tarolt, ugyanez az árnyalat vezette az iSeeCars 2022-es értékcsökkenési tanulmányát is. A narancssárga tavaly még a második helyen állt, de 2023-ban a harmadik helyre csúszott vissza, kiszorítva a bézs színt.

 

Érdekes tény, hogy 

a legnépszerűbb autószínek, az ezüst és a fekete az értékmegőrzési lista végén találhatók.

Sok vásárló valószínűleg "biztonságosnak" tartja ezeket a színeket, de túlságosan gyakoriak ahhoz, hogy segítsenek egy autó értékállóságának megőrzésében.
 

Autószínek és balesetek száma

Az autósok többsége úgy gondolja, hogy egy baleset pusztán pech kérdése, de egy kutatás szerint van kapcsolat a színekkel is. A közúti közlekedés során a barna színű autók sérülnek leggyakrabban (51%).

A sorrendben következő, carVerticalon ellenőrzött sárga autók 50,6 százalékánál tárható fel kárelőzmény, majd a piros autók jönnek 49,8 százalékos aránnyal. A kutatás szerint a legbiztonságosabb autószínek a szürke (44,7%) és a fehér (44,5%), az ilyen színű autók ritkábban karamboloznak.