Döbbenetes adatokra derült fény a törött és tekert órás használt autókról

Vágólapra másolva!
Megmutatjuk a tavalyi év használtautó-piaci érdekességeit a legnépszerűbb színektől a csalási statisztikákig.
Vágólapra másolva!
Használt autókat árusító állami kereskedés előtt állnak emberek Havannában 2014. január 3-án. Ettől a naptól kezdve engedély nélkül vásárolhatnak magánszemélyek új vagy használt autót Kubában, de a reménybeli vásárlók csalódottan tapasztalták, hogy az autókereskedelem monopóliumát birtokló állami cég mostantól megfizethetetlen áron kínálja a gépkocsikat
Fotó: Forrás: AFP/Adalberto  Roque

2023-ban 1,78 millió balesetre derült fény a carVertical oldalán, amely egyértelmű növekedés az azt megelőző évi 1,4 millióhoz képest. Az anyagi szempontból legsúlyosabb sérülés egy Lamborghini Huracánhoz köthető, amelyben 250 000 euró (99 millió forint) értékű kár keletkezett.

A kutatásban vizsgált járművek sérüléseinek összértéke meghaladja a 4,4 milliárd eurót (1,738 billió forint). 2022-ben ez a szám még 5,1 milliárd euró (2,14 billió forint) volt.

A BMW a „legsérülékenyebb” márka a platformon – az összes közül 48,4%-nál következett be káresemény.

 Azonban az Audi (43,9%), a Skoda (43,7%), a Dacia (43,5%) és a Lexus (42,4%) sincs sokkal lemaradva. Átlagosan a platformon ellenőrzött használt gépjárművek 39,3%-a szenvedett már sérülést, tehát annak az esélye, hogy vásárláskor egy kétes múltú autóra esik a választásunk, igencsak nagy.

A felső kategóriás német autók vonzzák a legtöbb tolvajt
 

BMW 320d
BMW 3-as (E90)

Tavaly számos lopott autót szúrtak ki a Carvertical oldalán. Bár a lopások valódi száma Európában ennél százszor magasabb is lehet, hiszen a lopott autók ritkán bukkannak fel a használt autók piacán. Ezeket legtöbbször szétszerelik és alkatrészként eladják a feketepiacon.

A legkedveltebb autómárka a tolvajok körében a BMW, hiszen a platformon megtalálható lopott autók 17,7%-a a német autógyártó terméke. A Mercedes-Benz (15,3%) és az Audi (12%) szintén vonzó az elkövetők számára. Az első öt helyezett közé még a Fordnak (6,1%) és a Volkswagennek (5,4%) sikerült bejutnia.

A legtöbb lopott autót 2016 és 2019 között gyártották, hiszen az 5–7 éves autók a legkeresettebbek a használtautó-piacon. A lopott autók többsége (12,4%) 2016-os évjáratú.

Minden 13. autó kilométeróráját visszatekerték

 

A 2023-ban a Carververtical által ellenőrzött járművek kilométerórájának 7,5%-át visszatekerték. Ez azt jelenti, hogy a piacon lévő autók közül minden tizenharmadiknak módosították a futásteljesítményét, ezzel többletfizetésre kényszerítve a vásárlókat. 

Összesen 7,7 milliárd elcsalt kilométert rögzítettek a platformon,

 amely több az előző év 7,4 milliárd kilométeréhez képest.

Az év legmagasabb futásteljesítmény-módosítását egy Volvo V70-es tudhatja magáénak, amelynek az óráját elképesztő mértékben, 450 ezer km-rel tekerték vissza! Azonban továbbra is verhetetlen egy Toyota RAV4-es a maga 993 ezer km-es futásteljesítményével.

Egyes járműmárkák „fogékonyabbak” a futásteljesítmény-csalásra. Az Opelek 14,3%-ának visszatekerték a kilométeróráját. Az ingolstadti márkát a Jeep (12,8%), a Land Rover (11,4%), a Lexus (10,08%)  és a Porsche (10,5%) követi.

A futásteljesítmény-módosítás jellemzőbb az öregebb autókra. Az 1995-ben gyártott autók 13,8%-ának visszatekerték a kilométeróráját, így az ezen évjáratú autók a legkockázatosabbak ilyen szempontból. A kilométer-számláló átállítása gyakori a 2012 és 2016 között gyártott autók esetében is, ahol a módosított autók aránya 11% körül mozog. Az újabb autók kilométerórájához speciális diagnosztikai eszközökkel lehet hozzáférni, nincs szükség mechanikus beavatkozásra.

2023 legtöbbször ellenőrzött autótípusa a Volkswagen Golf
 

Volkswagen e-Golf
Volkswagen e-Golf
Fotó: Fotó: Gulyás Péter

A platformon a legtöbbet lekérdezett autógyártó a BMW 14,7%-os aránnyal, tehát a platformon ellenőrzött autók közül minden hetedik a müncheni gyártóé. A Volkswagen (14,3%), az Audi (11,9%), a Mercedes-Benz (8,4%) és a Ford (5%) is igen népszerűek.

A 2023-ban legtöbbet lekérdezett modell azonban a Volkswagen Golf volt (a platform autótörténeti jelentéseinek 4,91%-át tudhatja magáénak). A BMW 3-sorozat (4,89%), a Volkswagen Passat (3,8%), a BMW 5-sorozat (3,7%) és az Audi A4 (3,5%) szintén népszerű választás a használt autót vásárlók körében.

Bár az autó színe ízlés kérdése, a piacot a fekete (29,6%), a szürke (26,6%) és a fehér (18,8%) színek uralták. A kirívóbb színek, például a zöld, a lila vagy a sárga ritkán érik el az 1%-os arányszámot.
 

A tanulmány 26 különböző ország adatait vette alapul: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna. Az itt közölt információk alapjául a vállalat összesített adatai szolgáltak.