Meglepő, milyen autókkal közlekedik egyre több magyar

Vágólapra másolva!
Átalakulóban vannak a közlekedési szokások, Magyarországon tavaly 25-30 százalékkal többen használták a megosztott autókat.
Vágólapra másolva!

A három hazai carsharing szolgáltató, a GreenGo, a wigo (korábbi nevén Share Now) és a Mol Limo autóival indulásuk óta összesen több mint 70 millió kilométert tettek meg felhasználóik. 2023-ban a három hazai autómegosztó felhasználóinak száma 25-30 százalékkal nőtt, ezzel párhuzamosan a vezetésszám és a megtett kilométerek száma is hasonló arányban emelkedett. A wigo autóival például 

175-ször kerülték meg a Földet a felhasználók

a kilométereket tekintve.

Tavaly a magáncélú használatnál nagyobb arányban nőtt a carsharing üzleti célú használata, a három szolgáltatónál együtt átlagosan 65 százalékkal. Budapest útjain összesen közel 1500 autóval lehet útnak indulni perc és/vagy kilométer alapon, melyek átlag életkora szolgáltatótól függően 1-3 év között szór, míg a magántulajdonú autók esetében ez csaknem 16 év.

A budapesti carsharing flotta több mint 40 százaléka tisztán elektromos hajtású (a GreenGo esetében 100 százalékban elektromos), de számos hibrid modell is megtalálható a kínálatukban.