Több mint 3200 kátyút kell kerülgetnie a fővárosban az autósoknak

KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ személyautó úthiba
Budapest, 2009. február 13. Egy gépkocsi kátyúba hajt a Mogyoródi és Vezér út kereszteződésében. Az ónos eső és a hó miatt egyre több úthiba nehezíti az autósok közlekedését a főváros útjain. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek csapadékos és hideg időjárása nem kímélte az eleve rossz állapotú utakat, a Budapest Közút nem győzi tömködni a lyukakat.
Vágólapra másolva!
Az ónos eső és a hó miatt egyre több úthiba nehezíti az autósok közlekedését a főváros útjain Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Az elmúlt hetekben Budapest számtalan pontján keletkeztek kisebb-nagyobb kátyúk, amelyek jelentősen megnehezítették a közlekedést, baleset- és kárveszélyt okozva. Az egyik legnagyobb úthiba a Csömöri úti felüljárón keletkezett, ahol egy hatalmas kátyú egy egész sávot járhatatlanná tett.

Az InfoRádió kérdéseket tett fel a kátyúzásban illetékes Budapest Közút Zrt.-nek, a társaság pedig írásban válaszolt a kérdésekre. Megerősítették, hogy a kedvezőtlen, csapadékos és hideg időjárás okozta rövid idő alatt a nagyszámú burkolathiány kialakulását. Ezeket „hidegaszfalt technológiával" ideiglenes jelleggel javítják, de a bedolgozás ellenére is újra kialakulhatnak, ha ilyen marad az idő.

A XIV. kerületi Fogarasi út és a XVI. kerületi Csömöri út között lévő felüljárón december elsején észlelt burkolathiányt soron kívül még aznap éjszaka kijavították, de a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt azóta újabb úthibák jelentek meg a felüljáró burkolatán, ezeket a Budapest Közút szintén soron kívül javította.

A társaság munkatársai több mint 1100 kilométer hosszon látják el a közútkezelési feladatokat, ezen az úthálózaton jelenleg több mint 3200 burkolathiányt tartanak nyilván, de ez a szám folyamatosan változik. A rögzített hibák közül eddig több mint 800 javítása készült el, a fennmaradt mennyiség kivitelezésre vár.

A kátyúba hajtás utáni teendőket egy korábbi cikkünkben foglaltuk össze.