Rendkívül furcsa jelzőlámpák jelentek meg több kereszteződésben, sokan nem értik a jelzéseiket - fotó

lámpa
Vágólapra másolva!
Egy tervező a homokórákhoz hasonló közlekedési lámpákkal állt elő, van, ahol már alkalmazzák őket.
Vágólapra másolva!

Magyarországon is számos helyen lehet látni olyan jelzőlámpákat, amelyek az adott jelzésből hátralévő időt is mutatják. Ez egy hasznos kényelmi megoldás, amelyet a közlekedők túlnyomó része kedvezően fogad. Ám ezen is túlmutat az a koncepció, amely digitális homokórát használ az egyes jelzések bemutatására - írta a Kreszváltozás.

A „Sand Glass" jelzőlámpa létrehozása Thanva Tivawong tervező nevéhez fűződik, aki a megoldáshoz a világszerte általánosan alkalmazott „háromégős" készülék színeit használta fel, azaz a vöröset, a sárgát és a zöldet. Az viszont speciális, hogy az adott jelzés megjelenítése egyetlen lámpatestben történik, és a homokórában lefelé pergő LED-homokszemek, valamint az utolsó másodpercekben megjelenő számok a hátralévő időt mutatják.

Forrás: Kreszváltozás

A kreatív ötletet az Egyesült Államok több városában is bevezették (például Oklahoma City, Dallas). Ugyanakkor ennek a megoldásnak is vannak támogatói, valamint ellenzői. Utóbbiak súlyos tervezési és biztonsági hiányosságként róják fel, hogy a jelzőlámpa nem színvakbarát, azaz a színvakok és színtévesztők nem tudhatják pontosan, milyen színben jelenik meg a homokóra. Ezzel szemben a hagyományos lámpáknál a fényjelzés megjelenési helye - azaz fent, középen vagy alul - önmagában is tájékoztat az érvényben lévő jelzésről.

A másik probléma abból adódik, hogy nem lehet tudni, milyen jelzés következik a sárga után, zöld, avagy piros, és a helytelen értelmezésből adódó korai indítás baleseti kockázattal járhat.