A közösségi autókölcsönzésnek kedveznének az új parkolási szabályok

Mol Limo, alkalmazás, parkolás
Vágólapra másolva!
A környezetbarát, alternatív közlekedési módokhoz történő hozzáférés támogatása a törvényjavaslat célja.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

A közösségi autóbérlőkkel kapcsolatos új szabályokat emelte ki Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításából az Országgyűlésben, a törvényjavaslat általános vitájában.

A javaslat egyik fontos elemeként beszélt a közösségi autóbérlő rendszerekre vonatkozó szabályozás továbbfejlesztéséről. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy megosztott autó 12-16 személyautót helyettesíthet, így annak használata csökkentheti a városi mobilitás káros hatásait, a közterület terhelését és a környezet szennyezését.

Elmondta, a felhasználás ösztönzése érdekében

javasolják a parkolási szabályok, a kijelölt várakozási helyek szabályozásának módosítását, továbbá a helyi lakosságnak fenntartott parkolóhelyeknek és kedvezményeknek a közösségi autóbérlőkre történő kiterjesztését.

A biztosított kedvezmények alapvetően a helyi lakosokat fogják érinteni - jegyezte meg.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a közösségi autóbérlő rendszer működtetőjének kötelezettsége lesz a szolgáltatás igénybe vevők személyes adatait és vezetési jogosultságát ellenőrizni.

A törvénymódosítással biztosítanák a várakozási díj és pótdíjfizetési kötelezettség érvényesülését a külföldi rendszámmal rendelkező járművek esetében is, emellett hatékonyabban ellenőriznék a megengedett legnagyobb össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járműveket.