Sebességkorlátozást vezetnek be a mentőautókra Magyarországon

Budapest, 2023. március 27. Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központja előtt 2023. március 27-én. Tovább folytatódik a mentőszolgálat 2010-ben megkezdett korszerűsítése, most újabb 33 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség 1,5 milliárd forint értékben - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Országos Mentőszolgálat nemzetközi példák alapján önként vállalt sebességhatárt vezet be a saját sofőrjei számára.
Vágólapra másolva!

A balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb 30 km/h-val léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

Az OMSZ közleménye szerint a megkülönböztető jelzések használata mellett bekövetkezett mentőbalesetek szakértői elemzése megmutatta, hogy a sebességhatár 30 km/h-nál nagyobb mértékű túllépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát, amely ekkor már nincs arányban a sikeres életmentés esélyének a gyorsaságtól remélt növekedésével.

A mentők 50-es zónában mostantól maximum 80 km/h sebességgel haladhatnak szirénázva, autópályán 160-nál gyorsabban nem mehetnek. Piros lámpán maximum 30 km/h-s sebességgel hajthatnak át. Jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon.