Ezek a legjobb használtautós-oldalak Magyarországon

használt, autó, használtautó kereskedés, autókereskedés, illusztráció
Cars For Sale Stock Lot Row. Car Dealer Inventory
Vágólapra másolva!
A használtautó-vásárlás és -értékesítés az autópiac fontos része, és sok ember számára jelent megoldást, amikor a régi helyett fiatalabb járművet szeretnének beszerezni. Ma már szerencsére számos online autókereskedés és használtautó-keresős oldal áll rendelkezésre a magyarországi piac számára. Nézzük, melyek a legismertebbek közülük!
Vágólapra másolva!
Random telepi túrák helyett érdemes a legjobb használt autós oldalak kínálatából válogatni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ezredfordulóig jellemzően a hirdetési napi- és hetilapok oldalait böngészték árgus szemmel a vásárolni szándékozók (vagy elmentek valamelyik kavicsos piacra, például a Nagykőrösi úti Fővárosi Autópiacra) ma azonban már szerencsére számos online autókereskedés és használtautó-kereső oldal áll rendelkezésre, utóbbiak részletes keresője nagyon megkönnyíti az egyéni preferenciáknak legjobban megfelelő járművek megtalálását. Megmutatjuk, melyek a legismertebbek közülük!

Hol keressek használt autót?

Nem csak autókat, hanem alkatrészeket és felniket is lehet külön böngészni a legnagyobb hirdetőoldalon Forrás: Hasznaltauto.hu

A használtautó-vásárlás szinte mindig az interneten kezdődik. Böngésszük az autós oldalak tesztjeit, a megbízhatósági statisztikákat és a tulajdonosi véleményeket, ami megkönnyíti a tudatos választást számunkra. De van, akit ezek nem izgatnak, aki inkább a saját feje után megy, és például kizárólag a forma vagy a teljesítmény alapján dönti el, hogy mi lenne számára a legmegfelelőbb típus. Mások a szakértő barátok, rokonok véleményére adnak, esetleg a saját tapasztalatukra hagyatkozva hűek maradnak egy bevált márkához.

Ha megvan, hogy pontosan milyen évjáratú, típusú, motorizáltságú és felszereltségű használt autó lenne a legmegfelelőbb, akkor általában felkeres az ember egy erre szakosodott oldalt, vagy esetleg letölti a telefonjára az adott oldal applikáció változatát.

Sokszor az olcsó használt autókat is fizetős kiemeléssel próbálják kelendőbbé tenni a hirdetők Forrás: Hasznaltauto.hu

Az online használtautó-kereső oldalak és mobilos alkalmazások nagy előnye, hogy kényelmesen böngészhetjük a kínálatot, szűrhetjük az opciókat, és részletes információkat kaphatunk az eladóktól. Emellett

gyakran találkozhatunk szakértői értékelésekkel és vásárlói véleményekkel, amelyek segítenek megalapozott döntést hozni.

A legtöbben a Használtautó.hu oldalon kezdenek, mert ez a legnagyobb magyarországi használtautó-kereső oldal, amelyen közel 100 ezer járműből lehet válogatni a pár százezres „bontószökevényektől" a százmilliós szupersportkocsikig. A weboldal egyszerűen használható felületet biztosít az autókereséshez, a találatokat HD minőségű képeken lehet megtekinteni, valamint lehetőséget ad az eladók számára is ingyenes hirdetés feladására.

Jóval szűkebb a Jóautók.hu kínálata, de jobb állapotú autókat ígér Forrás: Joautok.hu

A JóAutók.hu platform a minőségi használt autókra fókuszál, olyan autókereskedők és hitelesített eladók hirdetéseit gyűjti össze, akik gondosan válogatják és műszakilag ellenőrzik a kínált járműveket. Így a vásárlók – amennyire ez lehetséges – megbízható használt autók közül választhatják ki a nekik legjobban tetsző modellt, nem ritkán garanciát is kapnak a kereskedőtől a kiszemelt négykerekűre.Ez azért nagyon fontos, mert sok ember évekre, esetleg évtizedekre szeretne autót választani, és így nagyon nem mindegy, hogy a szépen lemosott karosszéria alatt milyen rejtett hibákat tartogat a technika. Igaz, az árak némileg magasabbak, a kínálat pedig jóval szűkebb, mint a Használtautó.hu-n, jelenleg bő 12 ezer autó közül lehet válogatni.

Magánszemélytől vagy cégtől?

A fent említett oldalak vegyesen tartalmazzák magánszemélyek és kereskedések hirdetéseit is. Az egyik legnagyobb ilyen cég a Porsche Hungária leányvállalata, a Das Weltauto, melynek saját oldalán viszont csak a céggel szerződött partnerek hirdetéseit találjuk, amelyek általában a Volkswagen-konszern (Audi, Cupra, Seat, Škoda, Volkswagen) autóiból kerülnek ki. Ezen az oldalon megjelenített használt autók ára szintén magasabb lehet az átlagos autókeresőkben található áraknál, de ez a rendszer nem egy kereső, hanem valójában egy online autókereskedés.

Itt alaposan átvizsgált használt autók közt böngészhetünk, valamivel drágábban Forrás: Das Weltauto

A Das WeltAuto-partnerek szolgáltatásainak része többek közt egy alapos autó átvizsgálás. Itt minden felvásárlás vagy beszámítás előtt egy részletesen kidolgozott ellenőrzőlista alapján vizsgálják át az adott járművet. Ez egy központilag kidolgozott folyamat, amely

elméletileg nem hagy réseket a műszaki és az optikai állapot feltárása során.

A kocsikat kipróbálják, az állapotukat gyári minősítésű szakszervizben mérik fel, és amennyiben szükség van javításokra, vagy kozmetikai beavatkozásokra, azokat el is végzik. Ezért ezekre az átlaghoz képest megbízhatóbb állapotú használt autókra a cég garanciát is vállal, ami a cég egyik legfőbb vonzereje a vásárlók szemében. Ezek a szolgáltatások azért is fontosak, mert rengeteg használt autó külföldről érkezik, így azok előélete nehezen lenyomozható, és a hazai használtautó-lekérdezés sem működik ezeknél, mivel az csak az autók honosítás utáni életéről képes információkkal szolgálni.

Számtalan újautó-importőrnek van saját használtautó programja, ezek közül a legismertebb a Weltauto Fotó: Gulyás Péter (Origo)

Ezek az oldalak csak példák voltak a sok rendelkezésre álló lehetőség közül, amikor használt autót keresünk vagy értékesítünk. Fontos azonban megemlíteni, hogy minden vásárlás előtt alapos kutatást kell végezni az adott platformról és a járműről. Fontos meggyőződni az eladó hitelességéről, az autó kártörténetéről és jelenlegi állapotáról.

Milyen használt autót vegyek?

Mindegy, hogy a Használtautó.hu, a JóAutók.hu a Weltauto rendszerét, vagy egyéb hirdetési oldalt, a Jófogást, vagy a Facebook piacterét használjuk, nagyon fontos, hogy a használt autó vásárlása esetén mindig legyünk körültekintőek és elővigyázatosak. Javasoljuk, hogy ellenőrizzük az autó állapotát személyesen, kérjünk be minden szükséges dokumentációt, és semmiképpen ne hagyjuk ki a próbautat és egyik legfontosabb lépést, a szakembernél történő átvizsgálást.

Emellett mindig ajánlott tájékozódni a piacon uralkodó árakról, hogy reális vételárat tudjunk kialkudni vagy elfogadni. A Magyarországon forgalomban lévő autók esetében lehetőség nyílik a használt autó adatainak (műszaki vizsgák, tulajdonosváltások, futásteljesítmény) lekérdezésre is. Az Ügyfélkapun keresztül elérhető Jármű Szolgáltatási Platformon díjmentesen, elektronikus úton kérdezhetjük le az adott jármű életútjának lényeges adatait.

Nagyon ajánlott megtudni a kiszemelt autó rendszámát, és ingyenesen legkérdezni Forrás: JSZP

A CarVertical oldalán ezért fizetni kell, de itt az autótörténeti jelentések alapját több mint 1000 nemzetközi adatbázisból – országos autó-nyilvántartásokból, biztosítási cégektől, rendvédelmi szervektől, hivatalos szervizektől és további különböző szervezetektől – gyűjtött adatok képzik. Csak egy alvázszámot kell megadni, és összegyűjt az oldal minden releváns információt az adott járműről, aztán rendszerezve és könnyen érthető formátumban prezentálja azokat fényképek kíséretében.

Külföldi információk és kártörténet jelenti a CarVertical egyik vonzerejét Forrás: CarVertical

Azt ígéri a cég, hogy az autóipari adatokon keresztül a piacon lévő bármely jármű történetét megismerhetjük. Ily módon a vásárlók értesülhetnek a futásteljesítmény visszaállításáról, a múltbeli károkról (ábrán szemléltetve a sérülések pontos helyét és nagyságát), a biztonsági problémákról és más olyan tényekről, amelyek sok jármű esetében a vevő rémálmává válhatnak. Ez azért fontos, mert a cég tapasztalata szerint

a magyar használt autók több mint negyede már legalább egyszer összetört,

és a visszatekert kilométerórák is általában 50 ezer km-rel kisebb futásteljesítményt mutatnak, mint ami valós lenne.

Nem csak a telepen álló használt autót célszerű átvizsgáltatni, hanem például a Facebook Marketplace-en kínáltat is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Természetesen a legalaposabb választás, kutatás, és átvizsgálás ellenére sem lehet teljesen kizárni, hogy rejtett hibás járművet vásárolunk, de a kockázatokat jelentősen lehet csökkenteni. A legfontosabb, hogy mindig legyünk résen, és egy azonnali jó üzlet reményében, az érzelmektől vezérelve ne ugorjuk át a vásárlás fontos lépéseit, legfőképpen az állapotfelmérést és az adott autó élettörténetének megismerését.