Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fontos figyelmeztetést tettek közzé minden autós számára

közlekedés, közlekedési lámpa, közlekedési dugó
A közlekedési szimulátor megtanítja algoritmust az autók számlálására, valamint a forgalmi és időjárási forgatókönyvekhez való alkalmazkodásra.
Vágólapra másolva!
Bár a négy évszakos abroncsok piaci részesedése folyamatosan növekszik, a legtöbb autós még mindig két szettet használ az autózáshoz: egy nyárit és egy télit. De mi legyen az éppen nem használt abroncsokkal? Elmondjuk!
Vágólapra másolva!

A gumisoknál már véget ért a szezonális kerékcsereroham, de ez nem jelenti azt, hogy az autósoknak ne lenne még fontos feladatuk. A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye szerint

most kell igazán figyelni arra, hogy helyesen tároljuk az abroncsokat.

Ma már széles körben elterjedt a gumiabroncs-kereskedőknél és szervizeknél az úgynevezett hotelszolgáltatás: a következő abroncscsere idejéig megőrzik és szakszerűen, ideális körülmények között tárolják a leszerelt garnitúrát, néhány ezer forintos díjért cserébe. Aki mégis inkább otthon tárolná az abroncsait, annak figyelnie kell néhány szempontra.

Mielőtt eltennénk a lecserélt gumiabroncsokat a következő szezonra, gondosan ellenőrizzük, hogy vannak-e idegen testek és sérülések a futófelületeken és az oldalfalakon.

A jelentős mértékben, szemmel láthatóan sérült abroncs a továbbiakban közúti közlekedésre nem alkalmas.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Amennyiben a felnin rozsdafoltok vannak, akkor tárolásuk előtt kezeljük őket, hogy az érintett területek ne terjedjenek tovább. Mérjük meg a profilmélységet: ha a futófelület minimális mélysége 1,6 mm vagy ennél kevesebb, akkor a gumiabroncsok a következő szezonban már nem használhatók. Az igazán biztonságos érték téli abroncs esetében 4, nyárinál pedig a 3 milliméter.

A gumiabroncsok a gyártó által az alapanyagba kevert öregedésgátló ellenére öregszenek. Szakszerű tárolás esetén azonban az öregedés minimálisra csökkenthető: a megfelelően tárolt és nem megfelelő mintázatú, nyolcéves abronccsal még nyugodtan közlekedhetünk.

A gumiabroncsokat sötét, száraz helyen és hűvös – lehetőség szerint szobahőmérsékleten – hőmérsékleten kell tartani.

A közvetlen napfény felgyorsítja a gumi öregedési folyamatát. A gumiabroncsok tárolására szolgáló helyiségnek mentesnek kell lennie az oldószerektől, zsíroktól, olajtól és hasonló szennyeződésektől.

Négy darab abroncs esetében vízszintesen, egymásra rakva tároljuk őket.

A lényeg, hogy a torony ne legyen kb. két méternél magasabb.

Felnire szerelt kerekeket nem állítva, hanem felfüggesztve vagy vízszintesen (a padlón vagy tartókonzolon) tároljunk.

A felnire szerelt, de a következő szezonig nem használt abroncsokban a levegő nyomását csökkentsük 1 barra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről