Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Utód nélkül szűnik meg az Audi két legolcsóbb modellje

Audi A1
Vágólapra másolva!
A német prémiumgyártó a jövőben inkább a nagyobb méretű, nagyobb profittal értékesíthető autókra és az elektromos átállásra koncentrál.
Vágólapra másolva!
Audi A1 Fotó: Gulyás Péter

Az Audi vezérigazgatója, Markus Duesmann a Handelsblattnak adott interjújában jelentette be, hogy az

A1 és a Q2 modellek utód nélkül fognak megszűnni

az életciklusuk végén. Az A1-es első generációja 2010-ben mutatkozott be a Volkswagen Polo műszaki alapjain, a második generáció 2018-ban váltotta le, így valószínűleg még három évig gyártásban marad. Ennyi ideje nem lesz a szintén MQB-alapokra épített Q2 crossovernek, mivel az már a hatodik évébe lépett, és 2020-ban már modellfrissítésen is átesett.

Audi Q2 Fotó: Polyák Attila - Origo

„Úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk tovább gyártani az A1-et, és a Q2-ből sem lesz utódmodell. Átalakítjuk az Audi modellkínálatát, alul korlátozzuk, felül pedig bővítjük" - nyilatkozta a vezérigazgató.

Az Audi ezzel a lépéssel a két nagy vetélytársához igazodik, ugyanis sem a BMW, sem a Mercedes nem kínál a kompakt (C) kategóriánál kisebb modelleket. Az ingolstadti gyártó korábban az is bejelentette, hogy 2026-ban mutatják be az utolsó olyan típust, amit még meg lehet majd vásárolni belső égésű motorral, az évtized végére pedig már csak tisztán elektromos autókat fognak kínálni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről