Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elképesztő összeget fizettek ki bírságként tavaly a horrorkaravánok sofőrjei

horrorkaraván
Vágólapra másolva!
Egy éve léphet fel hatékonyabban a balesetveszélyes „horrorkaravánokkal" szemben a közlekedési hatóság, aminek meg is lett az eredménye: kétharmaddal nőtt a megállított szerelvények száma. Akár 500 ezer forintra is megbírságolhatják a szabálytalankodó sofőröket.
Vágólapra másolva!
Forrás: ITM

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közúti ellenőrei tavaly 179 illegális járműszerelvényt tartóztattak fel, véget vetve közlekedésbiztonsági szempontból kockázatos útjuknak. A felelőtlen üzemeltetőkre 2021-ben

közel 100 millió forint bírságot szabtak ki

gyakran több jogsértés miatt is.

Az ún. „horrorkaravánok" szinte kizárólag külföldi járművek által vontatott járműszerelvények. Vezetőik jellemzően Nyugat-Európában felvásárolt használt autókat juttatnak el a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre többet szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat szakszerűtlenül rögzítve.

A tavaly január végén hatályba lépett előírás új járműkategóriákra terjesztette ki a szabálytalan járműszerelvények ellenőrzésének és szigorúbb szankcionálásának lehetőségét. Így egy éve már a személygépkocsikból vagy kisteherautókból álló „horrorkaravánokra" is kiszabható az akár 500 ezer forintos közigazgatási bírság.

2021 februárjától a rendőrség és a közlekedési hatóság visszatarthatja a járműveket, rendszámukat és forgalmi engedélyüket elveheti. A továbbhaladás kötelező feltétele a bírság megfizetésén túl a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése.

Forrás: ITM

Az innovációs tárcánál működő közlekedési hatóság munkatársai 2021-ben az esetek mintegy felében marasztaltak el kizárólag tömeg- vagy mérettúllépés miatt „horrorkaravánokat". A sofőrök harmada a vezetési és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket is megszegte. Számos szabálysértőnél fordultak elő további - dokumentációs és műszaki - hiányosságok.

A többletjogosítványoknak köszönhetően a kollégák a tavalyelőttinél kétharmadával több szabálysértőt kaptak el, túlnyomó hányadukat a dél-keleti országrészben. A tetemes bírságok visszatartó erejét növeli, hogy azokat a tettenérés helyszínén szabják ki és fizettetik meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről