Milliós károkat okoz, hogy valamiről megfeledkeznek a magyar autósok

lángoló autó tűz M3
Vágólapra másolva!
Bár nem kötelező tartozék, akár egy tízezer forintos porral oltóval is megakadályozható a kocsi megsemmisülése. A hatóságok elárulták, hogy hány kocsi vált idén a lángok martalékává.
Vágólapra másolva!

Sokan csak a híradásokból ismerik az eseteket, mások a saját szemükkel is láttak már az út szélén füstölgő autókat. A Kreszváltozás.hu oldalon közölt adatok szerint idén csaknem 250 járműtűzhöz vonultak ki a tűzoltók, és bár haláleset szerencsére nem történt, a lángok miatt 9 ember sérült meg. Márpedig, amikor kigyullad egy kocsi, gyorsan kell cselekedni, a tűzoltóság útmutatása alapján az alábbiak szerint:

  • Amint füstöt érzékel a sofőr, azonnal húzódjon félre az autóval.
  • Utána oldalról(!) óvatosan kell felnyitni résnyire a motorháztetőt. Nem szemből, egy nagy mozdulattal, mert akkor hirtelen oxigént kapva a tűz fellángol.
  • A résen kell befújni a tűzoltó készülék oltóanyagát, így van esély a lángok megfékezésére.

Akkor van esélyünk megakadályozni tűz továbbterjedését, a ha a keletkezést követően nagyon gyorsan beavatkozunk, azaz megkezdjük az oltást. A teljes lángbaborulás akár egy-két perc alatt is bekövetkezhet, mivel a járművek nagy mennyiségű éghető anyagot tartalmaznak. Nagyon fontos, hogy tűzre utaló jelek észlelésekor megállás után mindenki hagyja el a járművet, kiterjedt tűz esetén pedig távolodjon el biztonságos távolságra a kocsitól. És fontos a segítségkérés 112-es számot hívva.

Fotó: Makai Gergely/MTI

És milyen tűzoltókészülék érdemes tartani az autóban? Minden tűzoltókészülék matricáján megtalálható az oltóteljesítmény, hogy milyen tüzek oltására alkalmas, illetve a használatának a lépései. A kocsiba a legjobb megoldás egy 2 kilogrammos ABC porral oltó, vagy egy 2 literes ABF habbal oltó tűzoltókészülék. A gépjárműtüzek esetében legfeljebb 1-2 perc van a beavatkozásra.