Korunk egyik legmenőbb trendje a környezettudatos autózás

Suzuki Vitara
Vágólapra másolva!
A jelenleg levegőben lógó szabályozások miatt sokak szerint a hagyományos, belső égésű motorral rendelkező autók ideje nemsokára lejár, a világ autóipara pedig növekvő figyelmet szentel az elektromos meghajtású és hibrid járműveknek. Napjainkban ugyan még készülnek benzines járművek, de számuk a következő években nagy valószínűséggel csökkenni fog, a dízelautókat pedig egyre több helyen ki is tiltják a lakott területekről. Minden jel szerint a hosszútávon fenntartható fejlődést és a környezettudatosságot is szem előtt tartva az elektromos járművek térhódítása várható a piacon.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb teret nyernek a hibrid autók (a 2005-ös párizsi egyezmény miatt), és bár hazánkban még lehet benzines vagy dízeles autókat vásárolni, ezeknek a száma a következő években minden bizonnyal csökkeni fog. Az eladási listák szerint a legkeresettebb három modellből kettő már hibrid technológiával van felszerelve.

Aki környezettudatosan, csökkentett CO2 kibocsátással és üzemanyagtakarékosan szeretne autózni, annak kitűnő belépők lehetnek a lágy hibrid rendszerrel felszerelt modellek, melyek szinte alig növelik az autó tömegét és árát, mégis hozzájárulnak a környezettudatos közlekedéshez, a tisztább levegőhöz, az élhetőbb városokhoz.

Az autóban található (integrált indító) generátor lassításkor ugyanis áramot fejleszt, amely az akkumulátorokban tárolódik.

Forrás: Magyar Suzuki ZRT.

A tárolt energiának köszönhetően a hibrid rendszer az utazósebesség elérése után minimalizálja az áramfelhasználás benzinmotorra háruló terhelését, így csökkentve annak üzemanyag-fogyasztását.

A hibrid autók működésének vitathatatlan érdeme, hogy károsanyag-kibocsátásuk alacsonyabb, mint a hagyományos társaiké.

Mivel ezekben a kocsikban az elektromos motor egy, a belső égésű motort kiegészítő plusz energiaforrás, kevesebb benzinre vagy gázolajra van szükségünk – így csökkenthetjük a fenntartási költségeket. A piaci trendekkel ellentétben egy gazdaságos, megbízható és környezetbarát autó ma már nem csak a kiváltságosoké: a jármű javításai, alkatrészei a legtöbb esetben olcsóbbak, mint a hagyományos, motorral futó társaiké.

A hibrid hajtás tehát sok szempontból előnyösebb a hagyományos motoros modelleknél, ily módon egyre nagyobb teret követel magának a piacon: ma már szinte minden autómárka kínálatában szerepel egy-egy ilyen kocsi.

Ezek a kocsik meglehetősen jól gyorsulnak, hiszen vezérlésük lehetővé teszi, hogy a két meghajtás erejét akár egyidejűleg, összeadódva hajtsa meg a kerekeket.

A piaci trendekkel ellentétben egy gazdaságos, megbízható és környezetbarát autó ma már nem csak a kiváltságosoké. Forrás: Magyar Suzuki Zrt.

A hibridautók haladása mellett fékezésük is kiemelt figyelmet érdemel, hiszen ilyenkor egyszerre két dolog történik: egyrészt leáll a kerekek meghajtása, másrészt a kerekek egy generátort hajtanak meg, amely az autó lassításán túl energiát termel. A visszanyert árammal az (integrált indító)generátor az akkumulátort tölti fel: ezt regeneratív fékezésnek nevezzük, tehát a tevékenység közben a kocsi a mozgási energia egy részét újrahasznosítja, mely az akkumulátor kapacitásának és/vagy hatótáv növekedését eredményezheti.

A mai modern autókban napjainkban már joggal keresi a vásárló például a vezetéstámogató asszisztensek meglétét, amelyek a biztonságos közlekedést teszik lehető, továbbá fontos, hogy hátul a gyerekek is biztonságban utazhassanak. Nem hiába ennyire népszerűek a családi szabadidőautók (például az SUV-k, crossoverek)!

Az említett kocsik automata Start/Stop rendszerrel megállított benzinmotorjukat simábban és egyenletesebben újraindítják, míg az üzemanyagigényes gyorsítás során a generátor a saját nyomatékát használó két funkciójával (nyomatéknövelés és nyomatékkiegyenlítés) tovább segíti annak működését.

A hibrid hajtás sok szempontból előnyösebb a hagyományos motoros modelleknél. Forrás: Ruschel Zoltán

A hibrid autók érdemei elsősorban a városi közlekedésben érhetők tetten igazán, hiszen főként a sok elindulást és megállást támogatja a hibrid rendszer.

A rendszer által preferált lítium-ion akkumulátorok gyártása és a hulladékkezelése jelentős energiafogyasztással jár a számottevő széndioxid-felszabadulás mellett, ugyanakkor az ólom-akkumulátorhoz képest könnyebb; gyorsabban tölthető; mintegy hatszor annyi feltöltési-kisütési ciklust bír ki és nem tartalmaz nagy mennyiségű – egy esetleges balesetkor igazán veszélyessé váló – savat.

Összegzésképp elmondható, hogy a hibrid technológia csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és javítja az üzemanyag-takarékosságot, ami alacsonyabb fenntartási költségeket jelent.

Ezek a rendszerek hozzájárulnak a környezettudatos közlekedéshez, a tisztább levegőhöz, az élhetőbb városokhoz, ráadásul pénztárcánkat is kíméljük. Bár sokan még mindig tartanak a legújabb technológiáktól, a hazai importőrök és gyártók igyekeznek mindent megtenni, hogy a felmerülő vásárlási kockázatokat szinte a nullára csökkentsék: ennek tükrében 3, 5, 7, sőt már 10 év garanciát is vállal egy-egy importőr a hibrid autóira.

(X)

Ismerje meg ön is az Év Magyar Autója 2021 győztesét, a hibrid Suzuki Vitarát! Bármerre is vezet a következő útja, a magyarországi SUV szegmens piacvezető modelljével mindig biztonságban érezheti magát. A lágy hibrid rendszerrel felszerelt Vitara ráadásul még nagyobb vezetési élményt nyújt a sofőrjének, mint eddig bármikor.
Ha kipróbálná a családcentrikus és problémamegoldó Vitarát, kattintson ide!

A cikk megjelenését támogatta a Suzuki.