Vágólapra másolva!
Idén a vírus miatt nem rendezték meg a Genfi Autószalont, jövőre az érdeklődés és a pénz hiánya miatt nem fogják.
Vágólapra másolva!
Forrás: GIMS

Már biztos, hogy jövő tavasszal sem tartják meg a Genfi Autószalont (GIMS), a világ egyik legnagyobb és legfontosabb autóipari szakkiállítását, ahol rendre számos új modellt vonultatnak fel a gyártók. Frankfurt és Párizs idáig évente váltva rendezte meg az őszi seregszemlét, de Genfben minden tavasszal kitárultak a reptér melletti Palexpo vásárváros kapui az autós szakma és az érdeklődők előtt.

A legnagyobb zsúfoltság az első sajtónapokon volt. El lehet képzelni, hogy terjedne itt a vírus Forrás: GIMS

A szervezők azt közölték, hogy miután idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt a sorrendben 90. autókiállítás, a gyártók többsége jelezte, hogy jövőre sem venne részt a bemutatón, inkább a járvány miatt megbicsaklott termelés helyreállítására összpontosítanak, de 2022-ben már ott lennének a genfi seregszemlén.

Szép hoszteszekből csak az utolsó években volt hiány, de nem az olasz standokon Forrás: GIMS

Persze az is kétséges, hogy a vírus miatt jövőre meg lehetett volna-e tartani egy olyan, zárt helyen lévő rendezvényt, ahová a világ minden tájáról több százezer látogató érkezik. A 2021-es kiállítást március 4-14. között tervezték megtartani, a szervezők több mint 600 ezer látogatóra és 10 ezer újságíróra számítottak.

Kisebb volt, mint a frankfurti kiállítás, de a látogatók pont ezért szerették, mert könnyen be lehetett járni Forrás: GIMS

Az elmaradt idei show miatt a szervezők 11 millió svájci frankos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, ezért a Genf kanton kisegítette volna őket egy 16,8 millió frankos hitellel. Ezt azonban nem fogadták el, mert a feltételeket (2021-ben kiállítás rendezése, 2021 nyarán már 1 millió frank törlesztése) elfogadhatatlannak tartották.

Idén az utolsó pillanatban fújták le, a drága standok már meg voltak építve Forrás: AFP/Richard Juilliart

Most az a terv, hogy a kiállítás jogait és tárgyi eszközeit eladják a kiállítási területet eddig is biztosító Palexpónak, hogy 2021 után újra meg lehessen tartani a szalont. Erre azonban egyre kevesebb az esély, hiszen már a vírus előtt is megfigyelhető volt, hogy egyre több autógyártó marad távol az efféle kiállításoktól a magas költségek miatt, és inkább más csatornát keres a termékei népszerűsítésére.