Soha nem látott visszaesés jön az egész autópiacon

autó autópiac BMW
New cars of German car maker BMW are parked ready for shipping at the car terminal of the port of Bremerhaven, northwestern Germany, on October 2, 2015. New car registrations in Germany, a key measure of demand in one of the most important sectors of Europe's top economy, rose in September, data showed, amid fears the Volkswagen pollution-cheating scandal could weigh on sales in the sector. AFP PHOTO / DPA / INGO WAGNER +++ GERMANY OUT +++
Vágólapra másolva!
Az idén 25 százalékos, a valaha regisztrált legnagyobb mértékű lehet az újautó-eladások visszaesése az Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések szerint

a 2019-es 12,8 millióról 25 százalékkal, 9,6 millióra csökkenhet

az idén az eladott autók száma az Európai Unióban. Legutóbbi, januári prognózisában még kétszázalékos csökkenést jelzett előre az európai autógyártók szövetsége.

A március közepén bevezetett járványvédelmi intézkedések miatt az értékesítések az év elejétől május végéig 41,5 százalékkal csökkentek a 2019-eshez képest. Januárban 7,5 százalékos, februárban 7,4 százalékos, márciusban 55,1 százalékos, áprilisban 76,3 százalékos, májusban pedig 52,3 százalékos volt az eladások éves csökkenése. A helyzet azonban a korlátozó intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően az év hátra lévő részében már enyhülni fog a prognózis szerint.

Az autóértékesítések szám szerint az idén lesznek a legkisebbek 2013 óta, amikor a 2008-2009-es pénzügyi válságot követően a legmélyebb pontot érték el az autóipar eladásai.

A százalékos csökkenés viszont a legnagyobb lesz, amit az európai autóipari ágazat valaha elszenvedett.