Megrohamozhatják a magyarok a használtautó-eladókat

2020.05.28. 14:01

Egy felmérés szerint nagyon sok magyar tervez autóvásárlást a közeljövőben.

A Jóautók.hu a magyarok autóvásárlási szándékát részletes kutatással mérte fel: a portált látogató érdeklődőktől beérkezett mintegy 6000 válasz alapján kiderült, hogy a vírushelyzet ellenére 46 százalékuk egy hónapon belül szeretne autót vásárolni. Ma már csupán alig negyedük ítéli közepesen vagy nagyon kockázatosnak meglátogatni az autókereskedéseket, és 26 százalékuk már legalább egy telephelyet személyesen fel is keresett ebben az időszakban.

Az autóvásárlást tervező válaszadók 51 százaléka jelezte, hogy a vételt nem kívánja elhalasztani a koronavírus miatt. 28 százalék szerint 1-3 hónappal tolódik majd az új jármű beszerzése, míg 21 százaléknyian tudnak akár féléves csúszást is elképzelni eredeti terveikhez képest.

A hosszabb halasztás nagyobb arányban a közepes értékű (2-5 millió forint között elérhető) használt autót beszerezni kívánók körében merült fel, míg az egymillió alatti értékű autót keresők zöme ugyanúgy legfeljebb egy hónappal tolná ki a beszerzést, mint a nyolcmillió forint feletti kategóriában érdeklődők.

Noha mára az autókereskedések 99 százaléka ismét teljes nyitvatartási időben üzemel, és az érdeklődők is aktivizálták magukat, a hazai autópiac csak fokozatosan épül majd újra. Könnyen elképzelhető, hogy a májusi adatokban még nem lesz látható érdemi javulás sem az új-, sem a használtautó-piacon – áll a közleményben.