Kiderült, miért lehet még jogsija a 73-szoros magyar gyorshajtónak

2020.05.25. 11:29

Bács-Kiskun megyében egy bordó Opellel 2019 szeptembere és 2020. május 13. között 73 alkalommal lépték át a megengedett legnagyobb sebességet. Ezért lehet még jogsija.

A notórius gyorshajtóról nemrég az Origo is beszámolt, eddig 2,5 millió forint bírságot szabtak ki rá a rendőrök. Az autó forgalmi engedélyét ugyan bevonták, de a sofőr nemhogy megtarthatta jogosítványát, még büntetőpontokat sem kapott - írta a Bpiautosok.hu.

Forrás: Police.hu

Ennek oka az, hogy létezik egy jogi kiskapu, miszerint ha egy szabálytalanságot elkövető autóst nem érnek tetten, csupán az autójáról készül felvétel, akkor a hatóság az objektív felelősség elve alapján az üzembentartót (legtöbbször egyben tulajdonost) bünteti meg. 

De ha az üzembentartó azt mondja, hogy nem ő vezette az autót, és megmondani sem tudja, hogy ki ült a kocsijában, akkor a hatóság tehetetlen - legalábbis a jogosítvány bevonása szempontjából.

A rendőrség által közöltek szerint a kérdéses ügyek mindegyikében objektív felelősség elvén alapuló eljárás indult a gépjármű üzembentartójával szemben, amely során a gépjármű vezetőjének személye nem került beazonosításra."

KAPCSOLÓDÓ CIKK