Nagyot változhat az autók műszaki vizsgáztatása Magyarországon

2020.05.21. 13:41

Felgyorsítanák a külföldről Magyarországra érkező használt autók műszaki vizsgáztatását.

Változtatna a műszaki vizsgáztatáson az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvénymódosító javaslata: egy rövidke mondatrésszel egészülhet ki a Közúti közlekedésről szóló, 1988. évi I. törvény vizsgáztatásra vonatkozó része.

A terv szerint januártól az eddigi huszonkilenc, közvetlenül a megyei kormányhivatalok által működtetett vizsgaállomáson felül bizonyos magánkézben lévő vizsgahelyekre is mehetnének a külföldről behozott autók - írta a Totalcar. Hogy pontosan mely vizsgabázisokkal tágítják a kört, arról egyelőre nincs információ.

"Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a javaslat elfogadása esetén, a törvényi felhatalmazás alapján dolgozza ki a kapcsolódó, rendeleti szintű részletszabályokat. A közlekedési eljárások kapcsán a tárca alapvető céljai, hogy azok megbízhatóan garantálják a hazai utakon közlekedő járművek műszaki, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi megfelelőségét, ugyanakkor a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb ügyintézést tegyék lehetővé az ügyfelek számára" - írta a minisztérium a lapnak.

Tavaly több mint 156 ezer autó érkezett külföldről, minden ilyen járművet érintene a módosítás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK