Nagyon jó hír jött a magyar autópiacról, ennek mindenki örülni fog

2020.05.18. 09:48

Egy elemzés szerint hazánk azon országok közé tartozik, ahol a járműpiacot kisebb mértékben érinti a vírus, illetve az ezzel összefüggő gazdasági intézkedések.

Az autókereskedések hamarosan kinyitnak, az árak pedig nem fognak jelentősen változni – áll az Autovista Magyarország Kft. (Eurotax) elemzésében. Talán a nyitás utáni kezdeti szakaszban, a kereslet felfutása elején a kínálati és tényleges eladási árak közötti olló fog kinyílni egy kicsit jobban.

De országrésztől, illetve kereskedéstől függ majd, hogy mennyit emelkedhet az alku összege" – fogalmazott az Autovista Magyarország ügyvezetője, Dr. Madácsi Roland. Sok márkakereskedésből érkeztek olyan információk, hogy a magánvásárlók nagyobb árengedmény elérésével próbálkoznak, amennyiben azonban a kereskedés tőkeerős, az nem enged a megszokott alku mértékéből.

Az elemzés szerint ebből az következik, hogy a hazai használtautó-piacon sem lesz komolyabb visszaesés a mennyiségeket és árszinteket tekintve – a kezdeti borúlátó jóslatokkal ellentétben.

Az Autovista Magyarország elemzése szerint nagyon pozitív, hogy a piacon nincs pánik, a kereskedések kivárnak. Bár a piaci kereslet egyelőre csökkenést mutat, a kínálat oldaláról ezt nem követi drasztikus árcsökkenés.

Az új autók piacát jelenleg elsősorban az euróárfolyam ingadozása irányítja, az erős euró az emelkedő listaárak miatt visszaesést eredményezhet. A használtautó-piacon ugyanakkor enyhe csökkenést követően, viszonylag rövid időn belül visszaállhat a válságot megelőző szint.