Figyelmeztetés az autósoknak: megromlik a benzin a karanténos kocsikban

benzin benzinkút tankolás
Vágólapra másolva!
Aki több hónapon, vagy akár fél éven át nem használja az autóját a koronavírus-járvány kapcsán hozott korlátozó intézkedések miatt, később kellemetlen meglepetésre számíthat.
Vágólapra másolva!

Akár dízel, akár benzines típusról van szó, az indítás nehézkessé válhat, esetleg egyáltalán nem fog beindulni a motor a megromlott üzemanyag miatt

- írta a Totalcar.

Mivel az autósok többsége által által vásárolt 95-ös oktánszámú benzinbe január óta maximum 10% etanolt kevernek, és az alkohol higroszkópos, vagyis vízmegkötő tulajdonságú, az újfajta üzemanyag nagyobb mennyiségű nedvességet köt meg, amikor a levegővel érintkezik.

Amikor a víztartalom elér egy kritikus mennyiséget, az etanol kicsapódik az üzemanyagból, és víz-etanol keverék keletkezik,

amely elválik a benzintől és a tartály aljára kerül az állás során.

Nem érdemes felhalmozni az olcsó üzemanyagot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Túl azon, hogy a víz korrozív hatású, így károsítja a vele érintkező fém alkatrészeket, amikor ez a keverék eléri az autó üzemanyagrendszerének szívóágát, a motor esetleg nehezen indul, vagy indíthatatlanná válik.

Hogy ez pontosan mikor következik be, az több tényezőtől is függ. Egyrészt, minél kisebb a tartályban a légrés, vagyis minél több időt tölt az autó teletankolt állapotban, annál kevesebb a levegőből megköthető pára. Fontos persze az is, hogy a hosszú állást megszakítják-e rövidebb utak, ilyenkor ugyanis újra összekeveredik a benzin, az etanol és a víz a tartályban, tehát a fázisszétválás átmenetileg visszafordul.

Az E10 előírásnak megfelelő benzinek esetében néhány hónapos eltarthatóságot garantálnak a forgalmazók, vagyis nagyjából fél éven belül tanácsos elhasználni a benzint a vásárlás után.

Dr. Zöldy Máté a BME Járműgépészeti kutatócsoportjának vezetője szerint biztosabb módszer, ha a hosszú ideig nem használt benzines autót nem alap 95-össel, hanem a minden kúttársaság által kínált prémium benzinek egyikével tankoljuk tele. Ezek az üzemanyagfajták a jogszabály adta lehetőségek miatt sokszor nem tartalmaznak etanolt, hanem az etil-tercier-butil-éter nevű adalékanyag bekeverésével teljesítik a rájuk vonatkozó E5 előírást.

A magyarországi személyautó-állomány harmada dízel, és az ilyen autók gazdái is jobban teszik, ha a hosszú autómentes időszak előtt teletankolnak, és esetükben szintén jobb választás, ha az alacsonyabb biokomponens-tartalmú prémium gázolajat választják, amely persze szintén drágább.

A gázolajba kevert, az előírás szerint legfeljebb hét százaléknyi biokomponens (biodízel) miatt a tartályban a levegőből kicsapódó vízben megjelenő baktériumok elszaporodnak, amely idővel a termék minőségének romlását okozhatja.

A gyártás és a tárolás során ennek az üzemanyagnak a minőségét folyamatosan figyelemmel kísérik, és megelőzésként úgynevezett biociddal kezelik, amely elpusztítja a benne megtelepedő életformákat, de az újabb átfejtések és a hosszú tárolás miatt ismét jelentkezhet a probléma.