Súlyosan beteg kislánynak építették meg a legmenőbb autót

lexus finley
Vágólapra másolva!
A cerebrális parézisben szenvedő páciensek életminőségének javítására törekvő Cerebral Palsy Foundation alapítvány és a Lexus különleges közlekedési eszközt készített: a miniatűr szabadidőjármű adottságait kifejezetten egy beteg kislány igényeihez igazították.
Vágólapra másolva!

Életmódjármű: gyakran így nevezzük azokat a gépkocsikat, amelyek a mindennapi közlekedési feladatokon túl felhasználóik szabadidős programjaiban is aktív szerepet tudnak vállalni. Finley Smallwood számára azonban egészen mást jelent a fogalom: a kislány ugyanis cerebrális parézisben szenved, amely a központi idegrendszer korai károsodásából fakadó, mozgásfogyatékossággal járó, nem gyógyítható állapot.

Forrás: Lexus

A CP a gyermekek körében a leggyakoribb (világszerte a gyermekek 1,5-4 ezrelékét érintő) mozgásfogyatékosság. Számára a mozgás egyáltalán nem magától értetődő hétköznapi esemény. Ezért a Lexus egy, a betegségben szenvedő páciensek életminőségét javítani igyekvő alapítvánnyal, a Cerebral Palsy Foundation-nel karöltve olyan járművet tervezett és épített a kislány számára, amely lehetővé teszi számára, hogy saját erejéből közlekedve részt vehessen társai életében, játszhasson és felfedezhesse környezetét.

A Lexus LX-et idéző jármű arányosan megnövelt ajtónyílást kapott, ami a csekély hasmagassággal együtt megkönnyítik a beszállást Finley számára. Mivel a hatéves kislánynak nehézséget okoz huzamosabb ideig ülni, az ülést úgy alakították ki, hogy az határozottan megtámassza a csípőjét. A fejtámasz állítható, a biztonsági öv pedig ötpontos, így stabilan az ülésben tartja a gyermeket.

Forrás: Lexus

Az egészséges gyermekek számára nem okoz kihívást a kormányzás, ám a legtöbb CP páciens ahhoz sem elég erős, hogy megragadja a kormánykereket, nem hogy el is fordítsa azt. Ugyanez igaz a pedálok kezelésére. Finley ezért a kartámaszba beépített botkormánnyal irányíthatja Lexusát, elektronikus jelekkel szabályozva a kormányművet, a gázt és a féket.

A különleges Lexus életmódjármű egyetlen példányban készült el.

(Forrás: Smarter Media)