Azonnal elvennék a füstokádó magyar autók rendszámát

füst kipufogó
Vágólapra másolva!
A Széchenyi István Egyetem nemzetközi szaktekintélye, Hanula Barna járműipari professzor szerint a városok levegőjét látható füsttel szennyező járművek rendszámait azonnal le kellene szerelni.
Vágólapra másolva!

Hanula Barna szerint a jelenlegi tudásszint és technológiai fejlettség mellett

nincs olyan hajtásrendszer a személyautózásban, ami minden helyzetben optimális lenne.

"Egyelőre nem tudjuk, meddig támogatható a városközpontokban a személyautók forgalma a jelenlegi mértékben. Ez a hajtástól függetlenül óriási kérdőjel még" – mutatott rá a dékán a Vezess cikkében.

Meglátása szerint a nagyvárosi közlekedésben nem az a legnagyobb gondunk, hogy mi fogja hajtani a járműveket. "Sokkal inkább kérdés, hogy az egyre növekvő városokban van-e még helyük az egyéni közlekedési eszközöknek.

– szögezte le Hanula Barna, aki pályája során számtalan belső égésű, később hibrid és elektromos hajtásrendszer fejlesztésében működött közre.

A professzor szerint a városi levegőminőséget befolyásoló károsanyag-emisszió tekintetében az a legfontosabb, hogy a legszennyezőbb járműveket szűrjük ki a forgalomból. "Sajnos nem mindenhol figyelnek a műszaki vizsgákra sem. Pedig szinte semmibe nem kerülne, ha ez a hozzáállás változna, mert azzal óriásit léphetnénk előre.

– vélekedett Hanula.

A professzor szerint meg kell teremteni annak a törvényi hátterét, hogy bármikor lehessen ellenőrizni az autókat műszaki szempontból. Ha a károsanyag-kibocsátást vissza akarjuk szorítani, akkor a járműállomány legszennyezőbb részét kellene kivonni a forgalomból.