Elkeserítő adatok, ilyen ócska téli gumikkal járnak a magyar autósok

autógumi, autószerelő, gumiabroncs, gumicsere
Pécs, 2016. november 11. Új téli gumik egy pécsi autószervizben 2016. november 11-én. Egyre jobban terjed Magyarországon a téli gumik használata, ám még mindig sokan hagyják az utolsó pillanatra a cserét. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
A legtöbb téli gumit Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyei, a legkevesebbet Vas és Veszprém megyei autókon találták.
Vágólapra másolva!

Az idén országos méretűvé nőtt Téligumi Kommandót a Használtautó.hu és a Nonstopgumi.hu csapata hívta életre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság bevonásával. A 2019 decemberi, illetve 2020 januári és februári szemlék során több mint 1250 autón ellenőrizték a téli abroncsok meglétét, a megfelelő, előírt profilmélységet és az abroncsok életkorát.

A legjobb téligumi-arányt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye mutatta, míg a legalacsonyabb, 44-44 százalékos adatot Vas és Veszprém megyében regisztrálták.

A téli gumiabroncs használatát a téli hónapokra kötelezően előíró országok jellemzően 4 mm-ben határozzák meg a minimális profilmélységét. A hazai autók 5,2 milliméteres átlagos profilmélységű abroncsokon futottak, viszont tapasztaltak durvább szélsőségeket is.

A legalacsonyabb, 3,5 mm-es átlagos profilmélységet Csongrád megyében látták, ami azt jelenti, hogy ott az autók zöme már bőven cserére érett abroncsokkal fut. Nem sokkal volt jobb a helyzet Bács-Kiskun megyében (4 mm) és Nógrád megyében (4,4 mm) sem.

Biztató ugyanakkor, hogy az öt évnél idősebb abroncsok aránya országos átlagban mindössze 33 százalékos. A legtöbb öt évnél idősebb abroncsot egyébként Bács-Kiskun megyében, a legkevesebbet pedig Hajdú-Bihar megyében találták.