Bekeményítettek a rendőrök, milliókra büntetik a pesti autósokat

buszsáv
Vágólapra másolva!
Több millió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki 2019-ben a fővárosi buszsávokat jogosulatlanul használó autósokra.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ rendszeresen tart buszsávellenőrzést a főváros számos pontján, amelynek köszönhetőn a szabálysértések száma kis mértékű csökkenő tendenciát mutat.

A KRESZ előírásait figyelmen kívül hagyva közlekedők nemcsak a hatóságokat, de a szabálykövetőket is zavarják, a közös BRFK-BKK akciók ezért a jövőben is folytatódnak.

Forrás: BKK

Aki illetéktelenül a buszsávra hajtva vagy ott megállva akadályozza a közösségi közlekedést, szabálysértést követ el, amelynek

helyszíni összege ötezertől ötvenezer („visszaesőként", azaz hat hónapon belül újrázva hetvenezer) forintig terjedhet.

2019-ben a rendőrség munkatársai megközelítőleg ezer szabálysértő esetében szabtak ki helyszíni bírságot buszsáv jogosulatlan használata miatt,

a büntetések összértéke éves szinten több millió forintra rúg.

Statisztikáik szerint havi százas nagyságrendben fordul elő ilyen eset.

Néhány gépjárművezetővel szemben, aki nem ismerte el a vétkességét, a hatóság feljelentést is tett. 2020 januárjában és februárjában összesen 80 alkalommal intézkedtek a rendőrök a közös akciók során. A folyamatos ellenőrzések hatására a jogsértést elkövetők száma kismértékű csökkenést mutat.

A közös buszsávellenőrzések és a közösségi közlekedési járművek vezetőinek tapasztalatai alapján a

leggyakrabban a Mészáros utcában, a Hegyalja úton, a Megyeri úton, a Határ úton, az Üllői úton, a Kőbányai úton, a Vaspálya utcában, a Budaörsi úton, a Szent István körúton, a Vágány utcában és a Thököly úton hajtanak autósok a buszsávra.

A BKK és a BRFK közös akciói, illetve a rendőrség saját hatáskörben végzett jövőbeli ellenőrzései természetesen nemcsak ezekre a helyszínekre koncentrálódnak majd.

Mit mond a KRESZ a buszsáv használatáról?

Az autóbusz-forgalmi sáv használatáról a KRESZ 36.§ (8) bekezdése rendelkezik. Eszerint a buszsávban a menetrend szerinti közösségi közlekedési járműveken kívül a megkülönböztető jelzéssel felszerelt járművek, a taxik, a motorosok, valamint megfelelő felfestés esetén a kerékpárosok és bizonyos megkötéssel a szemétszállító járművek haladhatnak. Más jármű kizárólag akkor hajthat rá a buszsávra, ha bekanyarodni készül és a közúti jelzések lehetőséget biztosítanak ebből a célból a sávváltásra.