Félelmetes, jövőbe látó új képességet kaphatnak az autók

t
Vágólapra másolva!
A Toyota már idén nyáron piacra szeretné dobni azt az intelligens technológiát, amely képes eldönteni, hogy a vezető tudatosan vagy tévedésből lépett-e a gázpedálra.
Vágólapra másolva!

Az évtized derekáról származó statisztikák szerint

csak az Egyesült Államokban évente 16 ezer olyan autóbaleset történik, amelyek téves pedálkezelésnek tudhatók be.

Frissebb adatok talán azért nem állnak rendelkezésre, mert az autógyártók hosszú évek óta folytatnak eredményes küzdelmet a figyelmetlenségből, gyakorlatlanságból vagy orvosi vészhelyzet miatt karambolozó autósok ellen.

A jelenlegi rendszerek legnagyobb hibája, hogy csak akkor működnek, ha szenzoraik akadályt észlelnek a jármű előtt vagy mögött. Így, amikor érzékelik a fékezés szükségességét, gyakran már túl gyorsan halad ahhoz a jármű, hogy meg lehessen állítani. A Toyota tavaly augusztusban beharangozott, sorozatgyártásra alkalmas formában a napokban bemutatott technológiája azonban egészen más adatokra építve óvja a vezető, az utasok és a külvilág épségét.

A mesterséges intelligencián alapuló rendszer fejlesztése során olyan ténylegesen megtörtént baleseteket elemeztek ki, amelyeket igazoltan a nem megfelelő pedálkezelés váltott ki.

Ezeknek a helyzeteknek a jellemzőit aztán összevetették a Toyota hálózatba kapcsolt járműveiből beérkező hatalmas adatmennyiséggel. Miután a mérnökök kiszűrték a váratlan, ám indokolt gyorsításokat, képesek voltak meghatározni a téves pedálhasználat körülményeit, majd ez alapján megalkották azt a biztonsági szabályozó rendszert, amely akadályok híján is meggátolta a kiszámíthatatlan kimenetelű gázadást.

Az új technológia az autógyártó reményei szerint hatékonyan veheti fel a harcot a véletlenszerű gyorsítások ellen. Ráadásul az új megoldás előnyeit nem csak a Toyota-vásárlók élvezhetik: ahogy annak idején a hibrid hajtástechnológiáit, az új, intelligens gázszabályozó rendszer alapelvét is

megosztja versenytársaival az autóipari óriás, így jóval gyorsabban és költséghatékonyan terjedhet el világszerte.