Megtörtént az európai autópiacon, amire még soha nem volt példa

autó autópiac BMW
New cars of German car maker BMW are parked ready for shipping at the car terminal of the port of Bremerhaven, northwestern Germany, on October 2, 2015. New car registrations in Germany, a key measure of demand in one of the most important sectors of Europe's top economy, rose in September, data showed, amid fears the Volkswagen pollution-cheating scandal could weigh on sales in the sector. AFP PHOTO / DPA / INGO WAGNER +++ GERMANY OUT +++
Vágólapra másolva!
Nem történt még ilyen az európai autópiacon: két országban is elektromos autó lett a legnépszerűbb modell 2019-ben.
Vágólapra másolva!

Az európai autósok jellemzően hazai autókat vásárolnak, de nem csak ez motiválja az egyes országok állampolgárait. Az ADAC összegzése szerint

Németországban például a Volkswagen Golf fogyott a legjobban, 2019-ben például több mint 204 ezer darab kelt el - több, mint ahány új autó Magyarországon összesen.

Németországban majdnem minden ötödik új autó volt Golf, az összes értékesítés 18,6 százaléka - írta a Pénzcentrum.

Franciaországban a Renault Clio volt egyeduralkodó: összesen több mint 131 ezer darabot értékesítettek belőle tavaly. A francia nemzeti büszkeség az autópiacrukra is kiül: a második és a harmadik legnépszerűbb kocsi is "hazai", a Peugeot 208 és a Citroen C3. A tavalyi listán az első importált autó a 14. helyen álló Toyota Yaris, előtte francia modellek vannak.

Olaszországban a Fiat Panda nyert (138 ezer eladott darabbal), a spanyoloknál pedig a Seat León lett a befutó. A svédeknél a Volvo S60 és a V60 lett az első, Csehországban pedig mi más is lehetne a legnépszerűbb autó, mint a Skoda Octavia - ahogyan a lengyeleknél, Svájcban, Finnországban és Ausztriában is ez lett az első az eladási listán.

Norvégiában és Hollandiában pedig történelmet írtak, ugyanis egy elektromos autó, a Tesla Model 3 lett a legnépszerűbb új autó.

2019-ben összesen 15 683 Tesla Model 3-at regisztráltak Norvégiában, és 29 922-t Hollandiában.

2019-ben a magyarok kedvenc autója a Suzuki Vitara volt, összesen 12 106 példány kelt el belőle. A Skoda Octavia nálunk is jól szerepelt, kicsivel kevesebb, mint 7000 darab állt forgalomba belőle, amivel a harmadik lett - csak a Vitara és egy másik Suzuki, az SX4 S-Cross fogyott jobban.