Elindult a kátyúszezon, sokszorosan ráfizethetnek a hazai autósok

kátyú kátyús út KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY személyautó út úthiba úthibák
Tolcsva, 2013. április 9. Úthibákkal, mély gödrökkel teli útszakaszon közlekedő személygépkocsik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település határában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A kátyú okozta károk mintegy 70 százaléka az év első negyedében keletkezik. Az átlagos kár 20 ezer forint nagyságrendű, a kártérítés behajtása nem mindig egyszerű.
Vágólapra másolva!

A biztosításokat kínáló társaságok tapasztalatai szerint

a kátyúkárok 60-70 százaléka az első negyedévben történik, tehát manapság.

Ha körülnézünk az utakon, a nagy hideg elmaradása ellenére új kátyúk így is keletkeztek - vélekedett az InfoRádióban Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője.

a leggyakoribb ilyen a defekt, illetve a felnisérülések, de elég gyakran előfordul futómű-károsodás is, sőt az országutakon, sztrádákon baleseteket, személyi sérüléseket is okozhat a kátyú."

Forrás: MTI/Jászai Csaba

Ha nincs biztosításunk, a közút fenntartójához kell fordulnunk, ez a településeket összekötő utakat tekintve a Magyar Közút, lakott területen pedig az illetékes önkormányzat, illetve a Budapest Közút.

- tette hozzá Lambert Gábor.

Amennyiben egy érintett rendelkezik biztosítással, elegendő felvennie a kapcsolatot a saját biztosítójával, de ez esetben is minél alaposabban dokumentálni kell.

És hogy ki fizet a végén? "Alapvetően ha biztosítással rendelkezünk, akkor a biztosító, és ő játssza le a közútkezelővel a meccset, ha nem, akkor a közútkezelő" - közölte Lambert Gábor, aki mindezek után azért hozzáteszi: ne lépjük át a sebességhatárt, és

vegyük figyelembe, ha az úthibákra előzőleg tábla figyelmeztette az autóvezetőt, a tábla ugyanis a biztosító szerint is fontos tényező egy ilyen káreseménynél.