Nem hiszi el, hogy mennyivel tud menni a világ leggyorsabb traktorja

JBC Fastrac traktor
Vágólapra másolva!
A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült az angol szörnyeteg.
Vágólapra másolva!
Forrás: JBC

A JBC Fastrac Two hivatalosan is a világ leggyorsabb traktorja, mivel

217,568 km/órás átlagot futott

a kétirányú mérés átlaga alapján október végén az Elvington Repülőtéren, Angliában, Az egyik irányban a sárga jármű csúcssebessége elérte a 247,47 km/órát is, a volánnál egy egykori autóversenyző, Guy Martin ült.

Forrás: JBC

Ez a rekord magasan felülmúlta Martin pár hónappal korábban, júniusban felállított rekordját, amikor egy másik Fastrac-kel 166,7 km/órás átlagsebességet ért el. A mezőgazdasági gépekre specializálódott JBC annyira nem volt elégedett ezzel az eredménnyel, hogy rövid idő alatt épített egy még radikálisabb gépet a szériagyártású, elöl-hátul független futóműves JBC Fastrac traktor alapjaira.

A traktor vezetője egy egykori autóversenyző, Guy Martin volt Forrás: JBC

A legfontosabb különbség a szériaváltozathoz képest, hogy a rekorder traktorban egy erősen feltuningolt, 7,2 literes, hathengeres Dieselmax motor dolgozik, melynek

legnagyobb teljesítménye 1030 lóerő, legnagyobb nyomatéka 2500 Nm.

Kellett az ernyő a megálláshoz Forrás: JBC

Ez a teljesítményt a módosított kipufogó leömlővel és a szériánál nagyobb, elektromos meghajtású turbóval érték el, ami 5 bar-os töltőnyomást állít elő. A beszívott levegőt jéggel és vízbefecskendezéssel hűtik le. Az átalakítás fontos része még a Williams Advanced Engineering által tervezett aero-csomag és a hatfokozatú, manuális ZF teherautó sebességváltó.