Hamarosan jön a fagy, és károsítja az ablaktörlőket is

ablaktörlő téli vezetés
Vágólapra másolva!
A téli időszak rendszerint kihívás elé állítja még a tapasztalt autósokat is. Számos olyan nehézséggel szembesülhetünk ilyenkor, ami mind az indulásra, mind az autóhasználatra rányomja bélyegét. Megelőző jelleggel sokat tehetünk a zökkenőmentes téli autózás érdekében – ennek egyik fontos eleme a pár ezer forintba kerülő, gyakran mégis elhanyagolt ablaktörlők ellenőrzése, óvása és szükség szerint cseréje.
Vágólapra másolva!
Forrás: Pixabay

Fő ellensége az időjárás

A biztonságos közlekedést megcélozva nélkülözhetetlen, hogy az ablaktörlő lapátok mindig kiváló minőségben álljanak rendelkezésre. Ez különösen fontos, hiszen esőre tulajdonképpen évszaktól függetlenül számíthatunk, pláne az ősz-téli időszakban.

A törlő gumija folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak,

ami annak minőségére, élettartamára biztosan hatással van. Nem csak a hőmérséklet, hanem a szélvédőn levő szennyeződések is befolyásolják a törlés tisztaságát. Érdemes autómosáskor egy szivaccsal lemosni a gumit, eltávolítva azzal a rá tapadt szennyeződéseket.

Előzze meg a ráfagyást!

A gumi érzékenyen reagál a hőmérsékletre, nyáron letakarással vagy fedett helyen parkolással óvhatjuk az UV-sugárzástól, télen pedig a ráfagyás megelőzésének érdekében célszerű felhajtani az ablaktörlő lapátokat. Ne feszegessük a ráfagyott lapátot, azzal ugyanis könnyen sérülést szenvedhet. Eljegesedett üvegen nem szabad beindítani a lapátokat, ugyanis a gumi megsérülhet és csíkot húzva fog törölni utána.

Forrás: Pixabay

A jégoldó spray minden autós jó barátja a téli hónapokban, hiszen segítségével feloldható a szélvédő lefagyása, és utána már biztonságosan használható az ablaktörlő. Mégis megsérült az eszköz? Mivel a biztonságos és tökéletes kilátás kiemelten fontos, ezért javasolt ilyenkor mihamarabb lecserélni. A választék az autoalkatreszonline24.hu weboldalon minden korábbinál szélesebb, így mindenki megtalálhatja a számára szükséges eszközöket, autós alkatrészeket, kiegészítőket.

Induljon el időben, ha szabadban parkol!

A szélvédő letakarítására minden induláskor fokozott figyelmet célszerű fordítani. Ez nem csak a biztonságos közlekedést szolgálja, hanem az ablaktörlő lapát épségét is. Ügyeljünk az autó tetején levő hómennyiségre is, ugyanis igen kellemetlen, sőt, veszélyes perceket is okozhatunk a mögöttünk közlekedőnek azzal, ha a felé hull minden, de magunknak is, ha egy hirtelen fékezésnél hóhegy landol a szélvédőnkön.

Természetesen nem feledkezhetünk el a jéggel való küzdelemben már számtalanszor bizonyított eszközökről sem.

A jégoldó spray és a jégkaparó nélkülözhetetlen,

egy kis seprű is hasznos kellék. Ha tehát szabadban áll az autó, akkor mindenképpen ajánlott időben elindulni, ugyanis veszélyes közlekedési helyzetek alakulhatnak ki, ha nem látni ki rendesen a gépjárműből.

Forrás: Pixabay

Másik fontos gumialkatrész: abroncs

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha fagyos éjszaka várható, akkor a kéziféket ne húzzuk be, ugyanis könnyen befagyhat, hiszen Tél Tábornok nem viccel (sebességben kell hagyni a váltót, lejtőn kiékelni a kerekeket). Persze az indulás előtti melegítésről sem feledkezhetünk el, ugyanis ez a hátsó szélvédő leolvasztásában, valamint a mihamarabbi fűtés elindulásában, páragátlásban is szerephez jut.

A hideg, jeges, havas aszfalton történő közlekedéshez elmaradhatatlan a téli gumi, melyet a hét fokos hőmérséklethez közeledve ajánlott cserélni. A profilmélység is figyelmet érdemel, ugyanis

a kopott felület esetén sokszorosára nőhet a féktávolság,

és a menetstabilitás is kárát láthatja a dolognak. Egy meleg pléd és elegendő üzemanyag mindig legyen a kocsiban, ha hosszabb útra indul, de a napszemüveg is jó szolgálatot tehet a vakítóan napsütéses időben.