Drasztikus nappali sebességcsökkentés jöhet az autópályákon

2019.11.13. 12:42

Hollandiában 100 km/h-ra korlátoznák a nappali maximális sebességet az autópályákon, a kiszivárgott tervezet szerint a nitrogén-oxid-kibocsátás csökkentését célzó korlátozás 2020-tól léphet hatályba.

A holland média értesülései szerint a jelenlegi 130 km/h-s sebességkorlátozás éjszaka a későbbiekben is érvényben maradna: az autóvezetők este kilenc és reggel hat óra között továbbra is a jelenleg érvényes limittel haladhatnak majd - írta a Portfolio.hu.

A károsanyag-kibocsátás csökkentése annyira súlyos problémává vált, hogy a BBC beszámolója szerint Hollandiában több infrastrukturális beruházást is felfüggesztettek. A holland legfelsőbb bíróság korábbi döntése alapján a nitrogén-oxid-kibocsátás az utakra, az ingatlanépítésekre vonatkozó tervek ezreit érinti, a holland építési engedélyek kiadására vonatkozó szabályok megsértik az EU környezetvédelmi jogszabályait.

A holland kormányzat jövőre 75 ezer lakás építését tervezi, ezért a kabinet több lépést is fontolgat a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, a lehetőségek között felmerült a vasárnapi autózási tilalom is.