Félmillióból használható autót? Viccnek tűnik, de komoly: Suzuki Liana

Suzuki Liana
Vágólapra másolva!
Abba az élethelyzetbe kerültem, hogy az egy szem Corolla Verso nem elég a családnak. Sok pénzem nem volt, de viszonylag sürgősen autó kellett, méghozzá olyan, ami reggelente megbízhatóan indul. Így sikerült összekötnöm az életemet egy Suzuki Lianával. Nem mondom, hogy örök hűséget fogadtam, de egyelőre jól működik közöttünk a kémia, az egy hónapnyi keresés pedig érdekes kirándulás volt a használtpiac bugyraiban.
Vágólapra másolva!

A hazai autóállomány átlagéletkora nő, jelenleg 14 év körül van. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez az életkor a legkelendőbb kategória a használtautó piacon, ilyet keres az átlagos vásárló.

A tipikus autó tehát 2005-ben készült, túl van már délceg ifjúságán,

nagy valószínűséggel volt már koccanás vagy baleset részese, és bizonyosan kell rajta kisebb-nagyobb dolgokat javítani.

Csak a prospektusfotókon idilli a használtautó-vásárlás, nálunk millió buktatót rejt - főleg a félmillió forint alatti árkategóriában Forrás: Shutterstock

Pontosan ilyen autót vettem, el is mesélem, hogyan. Bár a családi autóvásárlási kedvezményt kihasználva már megrendeltük az új Opel Combo Life-ot, a népszerűsége miatt legalább 6 hónapot kell rá várnunk, mire megérkezik. Szükségem volt tehát egy autóra gyorsan, ami a következő paramétereknek felel meg:

  • kisautó, amit a feleségem is könnyedén elvezet a városban, de vész esetén 3 gyerek is bezsúfolható hátulra
  • ötajtós vagy kombi
  • megbízható, olcsó fenntartani, akad hozzá alkatrész
  • legfeljebb 1,6-os, szívó benzines, mindenfajta bonyodalomtól mentes motor van az orrában
  • nagyobb balesetektől, sérülésektől mentes
  • van benne klíma (ami a következő pontot is jelentősen megkönnyíti)
  • könnyedén és azonnal eladható nagyjából fél év múlva, amikor az Opel megjön
  • magyar rendszáma van (nem akarok a honosítással vesződni) és van rajta még legalább 1 év műszaki
  • magánszemély árulja Budapest vonzáskörzetében (allergiás tüneteim vannak a kereskedők közelében, így őket alapból kizártam)

Ez utóbbival alaposan lekorlátoztam magam, hiszen sok ígéretes vétel tűnt fel sok száz kilométerre, azonban macerásnak és kockázatosnak ítéltem az azonnali leutazást, hiszen mindig benne van a pakliban, hogy az autó végül nem egészen olyan, mint a képeken vagy a telefonban.

Nem az óraállás volt a lényeg, hanem az állapot. Persze le lehet kérdezni a Jármű Szolgáltatási Platformon, ez nagy előnye az itthoni autóknak Forrás: Toyota

Nem csodát keresek, hanem használt autót

Persze tudom, hogy kompromisszumot kell majd kötnöm, ha jó vételt akarok, erre örömmel hajlandó is vagyok, álljon itt a lista, hogy mi az, ami nem érdekel:

  1. az évjárat, simán lehet akár húsz éves is a kiválasztott
  2. a kilométer is hidegen hagy, sőt bizarr módon kedvelem, ha egy lelkiismeretesen karbantartott 20 éves autóban nem 110, hanem 300 ezer kilométer van
  3. a lóerők száma, hiszen nem nagyon fogja elhagyni a fővárost
  4. egy-két, vagy akár még több újrafényezett elem, ha nem volt rommá törve az autó miért is zavarna?
  5. a külső sérülések, horpadások, festékhibák, kőfelverődések, mert kisgyerekes használatban ezek a mindennapok velejárói és nem akarom félteni. (Jó trükk lehet „Enyhén sérült" kategóriára keresni, sokan egy tenyérnyi horpadással is így hirdetnek egyébként tök jó autókat)

És a legfontosabb: a keret 500 ezer forint rá, átírással és az első szervizzel együtt, tehát 400 ezer forint környékén kellene lennie a vételárnak alku után. Nem könnyű, de szép feladat és, hát ki ne szeretne elmerülni a használt autók mocsarában napi 2 órában hirdetéseket bújva? Mondjuk, a feleségemről tudom, hogy nem, de hát nem vagyunk egyformák.

Ebben az árkategóriában döntő szempont, mennyit kell javításra költeni. Fél évre keresett autót persze vizsgáztatni, gumizni sem lenne ideális Forrás: MTI/Vajda János

Hat típus, amin el kéne gondolkodni

Ebben az árkategóriában már rengeteget számít, hogy ki és hogyan használta az autót, így széles spektrumon nézelődtem, de azért valahogyan persze szűkíteni is kellett.

A piac pedig kegyetlenül és általában igazságosan áraz,

hiszen ami jó, az nagyon ritkán lesz olcsó, ráadásul még a nepperekkel is meg kell verekedni érte, akik az alkalmi vételekre még a hirdetésfeladás napján rárepülnek. Belevetettem hát magam a keresésbe és a következő, nekem tetsző modelleket azonosítottam:

Honda Jazz (2002-től)

A családban van Jazz, így ismerem, szeretem és maximálisan megfelelne minden elvárásomnak, kivéve egyet: 500 ezer alatt nincs, még a 2002-es példányok is 650 ezer felett kezdődnek, jellemzően külföldi papírokkal.

A legjobb választás az egymillió alatti kategóriában. Sajnos félmillió alá még nem fér be Forrás: Honda

Talán kevesebben tudják, hogy létezik lépcsőshátúként is: a neve City, de a kínálat is kicsi, itt sem jött szembe a bomba ajánlat. Gyorsan be kellett látnom, hogy akármennyire is kiváló autó a Jazz, most el kell engednem.

Suzuki Swift (2005-től)

Hatalmas ugrás volt annak idején a „vasaló" Swift és mára kiderült, hogy megörökölte az előd golyóállóságát is.

Olcsó hozzá minden, jól megy, megbízható, bár hátul kicsit szűk,

de tetszene nagyon. Úgy tűnik viszont, hogy ezzel mások is így vannak és csak elvétve találni 600 ezer környékén - akkor is jellemzően háromajtós, klíma nélküli modelleket.

Nem nagyon kell bemutatni senkinek. Iszonyatosan tartja az árát, a lassan 15 éves autók is bőven félmillió felett kezdődnek Forrás: Suzuki

Egy olyan Swift, amit már szívesen megvennék, a népszerűsége miatt drágább a keretemnél, de azért fél szememet rajta tartottam a hirdetésfigyelő Swift blokkján.

Toyota Corolla (2000-től)

Adná magát, hogy a Verso mellé egy kétezres évek eleji Corollát vegyek, de még a korábbi békalámpás is tetszik. Ez utóbbiból egy igazán jó a 2002 utáni masszívabb változatból csak erősen kompromisszumos darabként férne a keretbe. Jó autó és tetszik is, rajta van a radaromon.

Legendás megbízhatóságával a békalámpás Corolla jó választásnak tűnt. 2000 után jöttek a frissített, VVT-motoros változatok Forrás: Toyota

Hyundai Accent / Kia Rio (2002-től)

Kicsi, de megbízható és a szó jó értelmében véve igénytelen koreai autó, ami egészen addig láthatatlan, amíg nem kezdjük figyelni. És lám, van belőle bőven, csak ki kell nyitni a szemünket.

Kicsi, koreai kombiszerűség. Ez az összeállítás tetszik, és bár nem ez lett a befutó, egyáltalán nem rúgnám ki a garázsomból Forrás: Kia Motors

Belül kicsit szűkös, de a korai példányok kombi-szerű karosszériával készültek, a 2006-os modellváltás utáni Rio pedig már sokkal autószerűbb, benzinesként viszont megkérik az árát.

Ettől függetlenül ez egy élhető alternatíva,

hiszen 2003 körüli modelleket akár 300 ezer környékén is lehet találni. Érdemes volt rájuk is figyelnem, hátha felbukkan egy szépnek tűnő példány.

Skoda Fabia / Seat Ibiza / VW Polo (2003-tól)

A VW-csoport kisautójával Népstadiont lehetne rekeszteni, egyszerű és tartós technikájukra az egyik fő veszély a rozsda, erre oda kell figyelni. Én az 1,4-esekkel szimpatizáltam jobban, az 1,2-es háromhengeres tud kellemetlen meglepetéseket okozni.

Talán minden idők legjobban sikerült Skodája. Egyszerű, ötletes, hosszúéletű. Inkább legyen 1,4-es motorral, mint 1,2-es háromhengeressel Forrás: Skoda

A Volkswagen hiába ugyanaz a lemezek alatt, mindig drágább, így főleg Fabiákkal barátkoztam, és meg is néztem kettőt. Az egyik korábban csúnyán sérülhetett elöl, gyanús volt, hogy légzsák is nyílt, ilyen autót nem szeretnék, a másik pedig rettenetesen rozsdásodott a küszöböknél, túl sokat kellett volna vele foglalkozni. Mindenesetre figyelemre érdemes típuscsalád, kis szerencsével lehet jót találni.

Mitsubishi Colt 2004-től

Talán kicsit kevésbé ismert, de igazán jó hírű kisautó, ami egészen tágas belsővel készült. Strapabíró és alacsony fogyasztású, főleg az 1,1-es 75 lovas benzinmotorral. Ki is néztem egyet 270 ezer kilométerrel, amit 600 ezerre tartottak, de telefonon kiderült, hogy

a leírtakkal ellentétben nincs benne klíma és a futóműnek is gyanús hangjai vannak.

Még jó, hogy nem mentem el Hatvanig megnézni, és hálás vagyok az eladónak, hogy már a telefonban őszinte volt.

Tágas és jópofa, egyterűs jegyeket magán hordozó Mitsubishi, amiből lehet szépeket találni Forrás: Mitsubishi

A beállított hirdetésfigyelőből ömlöttek a hirdetések, de azt is megfigyeltem, hogy sok olcsó autót már csak Facebookon hirdetnek meg különböző csoportokban, így ott is érdemes jelen lenni. További előnye a közösségi médiának, hogy egy kattintással látható az eladó is, így könnyű kiszűrni azokat, akiktől az ember nem szívesen venne használt autót.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik, és bemutatkozik a kiválasztott Suzuki is. Kérjük, lapozzon!