Példa nélküli, amit az új Lamborghini tud, eszelős szuperautó született

2019.09.10. 11:04

Az olasz gyártó első benzines-elektromos autója a Frankfurti Autószalonon leleplezett Sian.

A Sian a Lamborghini valaha volt legerősebb és legjobb gyorsulású autója, egyben az első hibridje is. A limitált példányszámú autóval azt szeretné demonstrálni az Audi kötelékébe tartozó olasz gyártó, hogy korszerű hibrid technológiával életben lehet tartani a cég számára oly fontos V12-es szívómotorokat az egyre szigorodó emissziós előírások ellenére is.

Forrás: Lamborghini

Igaz, a Sian hibrid rendszere még jórészt a hagyományos, benzinből nyert energiára támaszkodik, hiszen a 819 lóerős összteljesítményből a váltóba integrált elektromotor csak 34 lóerővel veszi ki a részét, a többi 785 lóerőt a 6,5 literes, szívó V12-es állítja elő.

Forrás: Lamborghini

A 34 lóerő nevetségesen kevésnek tűnhet egy szupersportautóban, de arra például elég, hogy parkolás közben és hátramenetben villamos energiával haladjon a Sian, aminek több előnye is van. Például a tulajdonos szomszédjai nem fognak felébredni, amikor a Siannal beparkolnak a ház elé éjszaka, másrészt a váltóból kihagyhatták a hátrameneti fokozatot.

Forrás: Lamborghini

A Sian a valaha volt leggyorsabb szériagyártású Lamborghini, 0-100 km/h-ra 2,8 másodperc alatt gyorsul fel, a végsebessége meghaladja a 350 km/h-t. A fékezéskor visszatermelt elektromosságot egy szuperkondenzátorban tárolja, amely háromszor erősebb egy hasonló tömegű akkumulátornál.

Forrás: Lamborghini

Bár a benzinmotornak aligha van szüksége segítségre, a villanymotor 130 km/h-s sebességig képes rásegíteni a hajtásra, emellett a sebességváltások közben is aktiválja magát, hogy kitöltse a lyukakat a nyomatékleadásban, és megakadályozza a lassulást akkor, amikor a benzinmotor épp nincs kapcsolatban a kerekekkel.

Forrás: Lamborghini

A Sian szokatlanul merész formáját a Bertone legendás formatervezője, Marcello Gandini ihlette, aki maga is számos Lamborghinit tervezett meg, többek között a legendás Miurát és Countach-t, és a Diablót is. Összesen 63 Sian készül majd, és már mindet előre eladták.