Már a Kia Ceedből is van zöld rendszámos hibrid

2019.09.02. 16:06

A Ceed kombiból és az XCeed crossoverből már jövőre meg lehet venni a konnektoros hibridet.

Az XCeed és Ceed Sportwagon PHEV hibridek külseje csak apróságokban különbözik a normál hajtásúaktólForrás: Kia

A Kia XCeed és Ceed Sportswagon plug-in hibrid modellek Szlovákiában, a Kia zsolnai gyárában készülnek majd - ezek lesznek a márka első Európában gyártott plug-in hibridjei, mivel a Niro Dél-Koreában készül. A Kia hétéves,150 000 km-es garanciája kiterjed az akkumulátorra és villanymotorra is. A kifejezetten az európai piacokra készülő új modellek értékesítése 2020 elején indul.

Még meg sem jelent a normál XCeed az utakon, már jön is a hibrid belőleForrás: Kia

A Niróból már ismert hajtáslánc egy 8,9 kWh-s lítium-polimer akkucsomagból, egy 60 lóerős villanymotorból és egy 105 lóerős, 1,6 literes szívó benzinmotorból áll. A hajtás összteljesítménye 141 lóerő, forgatónyomatéka 265 Nm, ezzel a Ceed Sportswagon 10,8, az XCeed pedig 11,0 s alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára, a végsebességük kb. 170 km/óra.

Az ötajtós Ceedből és a Proceedből egyelőre nincs hibridForrás: Kia

A hajtáslánchoz hatfokozatú duplakuplungos (DCT) váltó tartozik, amely kézzel is kapcsolgatható, így a Kia szerint élvezetesebb vezetést kínál, mint a Toyota hibridek fokozatmentes e-CVT automatái.

A hibridekhez digitális műszerfal is kérhető, ez eddig hiányzott a CeedbőlForrás: Kia

A Kia60 km-es tisztán elektromos hatótávot céloz meg mindkét modellnél, ami már lehetővé teszi a számos kedvezményre jogosító zöld rendszám használatát. Az új plug-in hibridek fogyasztása és CO2 kibocsátása még homologizáció alatt áll, a végleges adatokat az eladások megkezdése előtt hozza nyilvánosságra a Kia.

Összementek a csomagtartók

A Ceed kombi hibridként 437 literes csomagteret kínál, amely 1506 l-ig növelhető a hátsó ülések 40:20:40 arányú előredöntésével. A normál benzines és dízel Ceed kombik csomagtere a hiányzó akkuk miatt azonban jóval nagyobb, 625 literes, illetve 1625 literes.

Bár az akku a 37 literes tank mellett, a hátsó ülés alatt kapott helyet, így is kisebb lett a hibrid Ceed kombi csomagtereForrás: Kia

A Kia XCeed plug-in hibridben a csomagtér 426 helyett 291 literes, és ez 1243 literrre növelhető (normál Xceed: 1378 l) az ülések ledöntésével. Mindkét autóban a padló alatt külön helyet is kialakítottak a használaton kívüli töltőkábelnek.

A töltőcsatlakozó mindkét modellen a bal első sárvédőn helyezkedik elForrás: Kia

Mindkét modellben megjelenik a márka új, Virtual Engine Sound System nevű rendszere: ez jelzőhanggal figyelmezteti a gyalogosokat tisztán elektromos üzemmódban, alacsony sebességnél és tolatáskor is. A rendszer 59 dB-lel ad ki jeleket, hogy felhívja a gyalogosok figyelmét a közeledő autóra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK