Kemény rendszámszigorítás jön Magyarországon, vége a trükközésnek

rendszám
Vágólapra másolva!
A friss Jedlik Ányos Terv 2.0 megalkotói a magas károsanyag-kibocsátású, nagy tömegű plug-in hibrid hajtású autók esetében a zöld rendszám megszüntetésére tettek javaslatot.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi szabályozás szerint a villanyautókon felül olyan konnektorról tölthető hibrideknek jár a zöld rendszám és annak minden előnye, amely képes legalább 25 kilométert megtenni tisztán elektromos módban. Sőt, olyan növelt hatótávolságú hibridekre is igényelhető, amik elméletben képesek egyhuzamban 50 kilométert megtenni csak villannyal.

Ma ilyenekből már egész sok van a kisautótól a városi terepjárón át a sportautókig. Í

gy fordulhat elő az a groteszk helyzet, hogy egy ötszáz lóerős, V8-as Porschéra vagy egy 1,8 tonnás hibrid Mitsubishire épp úgy kérhető zöld rendszám, mint egy csak villanymotoros kisautóra.

Ez az abszurd szabályozás változhat hamarosan - írta a Totalcar.

Sok szempontból nem egyértelmű a most kiadott, frissített terv, de szerepel benne például a következő:

Ez a szakpolitikai javaslat épp egybeesik a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által a közelmúltban többször hangoztatott céllal, miszerint szeretnék végre a zöld rendszámot ténylegesen a károsanyag-kibocsátáshoz kötni, mert az még a miniszter szerint sem jó mérőszám, hogy hány kilométert megy el egy hibrid tisztán villannyal.

A friss terv után várhatóan jön a jogszabály-módosítás, ami a jogosultak körét alaposan leszűkíti majd.