Ha már unja a Qashqai-t, a Mazdának van egy izgalmas ajánlata – Mazda CX-30 menetpróba

2019.08.12. 20:03

Az új Mazda CX-30 és a CX-3 közötti különbség jóval több a nullánál, előbbi egy kategóriával nagyobb és technikai értelemben már a japán gyártó újgenerációs modelljei közé tartozik. Viszont a CX-30 alig több egy enyhén emelt Mazda3-nál, aminek előnyei és hátrányai is vannak, például terepen ügyesebben, aszfalton ügyetlenebbül mozog.

A kicsit nagyobb oldaldőlést leszámítva pont olyan jó vezetni, mint a Mazda3-ast. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Mazda/Davidlfsmith

A Mazda akkor szúrta el a saját névadási rendszerét, amikor a 2-es technikájára épített kis szabadidő-autóját nem CX-2, hanem CX-3 néven vezette be a piacra 2015-ben. Pedig akkor már tudniuk kellett, hogy egy évvel később CX-4 néven egy kompakt terepkupét mutatnak be a kínai piac számára, a CX-5 meg ugye a Skyactiv technológia első képviselőjeként már 2012 óta a kínálat tagja.

Szemből könnyű lenne a CX-5-össel és a Mazda3-assal is összetéveszteni. A LED fényszóró alapáras, az adaptív LED a drágább csomagokhoz járForrás: Mazda/Davidlfsmith

Ezért most, amikor elkészült a CX-3-nál nagyobb, a CX-5-nél viszont kisebb új szabadidő-autó, azzal a gonddal szembesültek, hogy nincs már hely a névsorban. Kényszermegoldásként egy 0-t biggyesztettek a CX-3 nevéhez, így lett az újdonság neve CX-30. Logikus.

Kicsit túlzásba vitték a fényezetlen műanyag védőelemek nagyságátFotó: Gulyás Péter

De a névnél sokkal fontosabb, hogy milyen maga a termék, hiszen a Mazda szerint erre a típusára lesz a legnagyobb kereslet Európában. Aki ránéz, már sejtheti, hogy az alapokat a tavaly érkezett új Mazda3-asból vették hozzá, amelyre annak ellenére nagyon hasonlít, hogy minden karosszériaeleme más. Meglepő, de a hosszból és tengelytávból lecsíptek 7-7 centimétert, hogy könnyebb legyen a városban manőverezni és parkolni.

Félúton egy ferdehátú és egy SUV között

Dupla kipufogó a kis dízelhez is járForrás: Mazda/Davidlfsmith

Kétségtelenül a kategóriája csinosabb tagjaihoz tartozik a CX-30, de annyira azért nem szexi, mint az izgalmas domborulatokkal ellátott, lapos és széles 3-as, ami a nagyobb oldalablakoknak és a teljes kerékjárati íveket beborító, nem túl diszkrét fényezetlen műanyag burkolatoknak köszönhető. Szemből nagyon hasonlítanak, a farkiképzés viszont megint különbözik a lámpák miatt. A karosszéria legszebb részei az ajtók konkáv felületei és hajlításai, amelyek S-alakú fény-árnyék vonalakat rajzolnak a kocsi oldalára.

Rövidebb és magasabb a Mazda3-asnál, a hasa 175 mm-re van a talajtól, ami SUV-mércével kevésFotó: Gulyás Péter

A CX-30 több mint 10 centiméterrel magasabb a 3-asnál, de annyira azért nem magas, mint az alsó-középkategória SUV-jai, például a Volkswagen Tiguan, a Seat Ateca, a Kia Sportage és a társaik. Ezt már az első pillanatban tudtam, mivel azokkal ellentétben a 178 centis magasságommal átláttam a tető fölött. Aki terepjárósan magas, parancsnoki vezetői üléshelyzetet vár, az csalódni fog, mert az ülés még a legfelső állásban is csak kevéssel van magasabban, mint egy normál autóban.

Belül nagyon eltalálták

A vezető köré építették a műszerfalat, a látható-tapintható minőség elsőrangúFotó: Gulyás Péter

A tavaly érkezett, negyedik generációs Mazda3 hibái a stílusos dizájnnal hozhatók összefüggésbe. Kicsi a csomagtere (330 l), lőrésszerűen aprók a hátsó ablakok, és a vaskos C-oszlopok miatt nem lehet átlós irányba hátrafelé kilátni belőle. Szerencsére a CX-30-asra már nem igazak ezek a panaszok (a csomagtartó 100 literrel nagyobb, a C-oszlopokra ablak került), viszont itt a rövidebb tengelytáv miatt a hátsó üléseken szűkösebb helykínálat, még akkor is, ha a magasabb ülőlap miatt kényelmesebb pózban lehet ülni, mint a 3-asban.

Kényelmesek és tág tartományban állíthatók az ülésekFotó: Gulyás Péter

A vezető körül szimmetrikusan elrendezett műszerfal változtatás nélkül került át a testvérmodellből, aminek csak örülhetünk, mert ilyen minőséget csak prémiumautókban talál az ember, néha még azokban sem. Finoman párnázott burkolatok, ízléses krómcsíkok és nem túlzásba vitt mennyiségű zongoralakk fogadja az embert, a bőrborítású kormány jó fogású, és olyan szép, hogy egy sportautóban sem hatna idegenül. Mivel Japánban készül a CX-30 (mint minden Mazda), nem meglepő, hogy az összeszerelési minőség és a kidolgozás is elsőrangú.

Hátul bizony szűkebb, mint egy átlagos kompakt SUV, de azért el lehet férniFotó: Gulyás Péter

HUD és DAB

A műszeregység ízléses kombinációja az analóg és a digitális technológiának: úgy néz ki a sebességmérő, mintha mechanikus lenne, valójában az egész felülete egy kis képernyő, a mutató és a számok pixelekből rajzolódnak ki. Ebben a kategóriában nem általános a digitális rádió és a head up-kijelző, az meg pláne nem, hogy alapáron adják. A CX-30-é jól használható, még a navigációt is mutatja, az viszont zavaró, hogy kikapcsolás után is tükröződik a szélvédőn a vetítőegység, és hiába kapcsoljuk ki, a motor indítása után mindig újraaktiválja magát.

Az iDrive-szerű kontrollerrel nagyon könnyű a menürendszerben bóklászni, közvetlen funkciógombok is vannakFotó: Gulyás Péter

A 8,8 colos, jó felbontású és szép grafikájú központi képernyő már nem érintős, mint az előző generációs Mazdákon, csak a két első ülés közé helyezett forgótárcsával és a közvetlen funkciógombokkal lehet irányítani, viszont gyorsan és intuitívan. A klíma és a hifi külön gombokat is kapott, így nem kell a menüben barangolni ezek beállításához. Széria az Apple Carplay és az Android Auto, már a 8 hangszórós alap hifi is kellemesen szól, de 150 ezer forintért 12 hangszórós, mélynyomós Bose-rendszer is kérhető, amely megér ennyi pénzt.

A cikk nem ért véget. Kattontson a második oldalra, ha kíváncsi, milyen vezetni a CX-30-ast!

Előző
  • 1
  • 2
Következő