Nagy változás a szupertraffipaxoknál, már ezt is figyelik a rendőrök

véda traffipax baleset
Debrecen, 2016. április 5. A Véda közúti intelligens traffipaxrendszer egyik egysége a 35-ös főúton Debrecen határában 2016. április 5-én. Ezen a napon reggel 8 órától üzemszerűen működnek az új kamerák, amelyek sebességmérés mellett - a többi között - forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. A rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedésellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A szupertraffipaxokban sokáig csak a sebességmérés-funkciót kapcsolta be a hatóság, azonban egy hivatalos megkeresésből kiderült, hogy a rendszert már élesben is alkalmazzák arra, hogy kiszűrjék a biztonsági övüket nem használó sofőröket.
Vágólapra másolva!

A rendőrség a Jogmagazin.hu-nak azt írta, hogy a rendszer egyes funkcióit – beleértve a biztonsági öv használatának figyelését is – a VÉDA végpontoknál, valamennyi rendszerelemet érintően tesztelték.

Arról nincs adat, hogy a tesztek alatt hány szabálysértést szűrtek ki.

A hatóság kiemelte, hogy a funkciók alkalmazása során

nem a mennyiség, hanem a minőség az elsődleges szempont.

A vizsgálatok során több tízezer jármű elhaladása során több száz esetben készült dokumentáció, amelyek kiértékelése az eljárásra illetékes hatóságok bevonásával történt meg.

A rendőrség szerint a biztonsági öv használatának elmulasztásáról készülő képi dokumentáció nemcsak automatizált módon kerül kiértékelésre, hanem minden esetben az eljárás lefolytatására illetékes hatóság is értékeli, így

a lefolytatott eljárásban a jogsértés ténye 100 százalékosan bizonyítható.

A biztonsági öv használatának elmulasztásáért 10-20 ezer forintos bírság szabható ki.

A keletkező vélelmek alapján az illetékes rendőrkapitányság folytatja le az eljárást, vagyis ez

nem tartozik az objektív felelősség hatálya alá.