Nagy változás a szupertraffipaxoknál, már ezt is figyelik a rendőrök

2019.06.13. 08:40

A szupertraffipaxokban sokáig csak a sebességmérés-funkciót kapcsolta be a hatóság, azonban egy hivatalos megkeresésből kiderült, hogy a rendszert már élesben is alkalmazzák arra, hogy kiszűrjék a biztonsági övüket nem használó sofőröket.

A rendőrség a Jogmagazin.hu-nak azt írta, hogy a rendszer egyes funkcióit – beleértve a biztonsági öv használatának figyelését is – a VÉDA végpontoknál, valamennyi rendszerelemet érintően tesztelték. Arról nincs adat, hogy a tesztek alatt hány szabálysértést szűrtek ki. 

A hatóság kiemelte, hogy a funkciók alkalmazása során nem a mennyiség, hanem a minőség az elsődleges szempont.  A vizsgálatok során több tízezer jármű elhaladása során több száz esetben készült dokumentáció, amelyek kiértékelése az eljárásra illetékes hatóságok bevonásával történt meg.

A rendőrség szerint a biztonsági öv használatának elmulasztásáról készülő képi dokumentáció nemcsak automatizált módon kerül kiértékelésre, hanem minden esetben az eljárás lefolytatására illetékes hatóság is értékeli, így a lefolytatott eljárásban a jogsértés ténye 100 százalékosan bizonyítható. 

A biztonsági öv használatának elmulasztásáért 10-20 ezer forintos bírság szabható ki.  A keletkező vélelmek alapján az illetékes rendőrkapitányság folytatja le az eljárást, vagyis ez nem tartozik az objektív felelősség hatálya alá.