Vége a jó világnak, megszűnik az ingyenes villanyautó-töltés Magyarországon

Magyarország legnagyobb elektromos töltőállomását avatták fel Zalában, sormási elektromos autó töltőállomás
Sormás, 2018. november 28. Tesla márkájú elektromos autót töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson lévő István Fogadónál az átadás napján, 2018. november 28-án. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Az ELMŰ-ÉMÁSZ áramszolgáltató kWh-alapú elszámolást és fizetést az e-autó töltőin, amelynek tesztüzeme május 28-án kezdődik. A megoldás teljesen digitális, a fizetés az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik.
Vágólapra másolva!
Tesla Model S-t töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson Forrás: MTI/Varga György

Az ELMŰ-ÉMÁSZ 2010-ben avatta fel Magyarország első közterületi töltőoszlopát. Ezt, és az utána létrehozott töltőoszlopokat az autósok eddig ingyenesen vehették igénybe. A szolgáltató szerint a szolgáltatás minőségének fenntartása és növelése csak akkor biztosítható, ha ez a jövőben üzleti alapon történik, ezért az áramszolgáltatók közül elsőként az ELMŰ-ÉMÁSZ átáll a kWh-alapú elszámolásra és fizetésre.

Május 28-án elindult a digitális fizetési megoldás tesztüzeme,

amelynek során 5 kiválasztott töltőoszlopon 1 hónapig 10 Ft/kWh egységáron tölthetik fel járműveiket az e-autósok. Az 5 kijelölt töltőoszlop (10 töltőpont) elérhetősége:

o 1054 Budapest, Akadémia u. 1.
o 1146 Budapest, Állatkerti körút 1.
o 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 15.
o 1073 Budapest, Erzsébet krt. 13.
o 1132 Budapest, Tisza utca 1.

A tesztidőszak alatt a többi töltőpont továbbra is ingyenesen az e-autósok rendelkezésé-re áll, a tesztidőszak sikeres lezárását követően a fizetési megoldást bevezetik a társaság összes nyilvánosan hozzáférhető közterületi töltőoszlopán. A tesztidőszakot követően

a töltési szolgáltatás tervezett egységára 99 Ft/kWh lesz.

Ezzel

egy 40 kWh-s akkumulátorral szerelt Nissan Leaf teljes feltöltése kb. 4000 Ft lesz,

amellyel a kompakt kategóriás elektromos gépjármű 270 km-t tud megtenni. Egy 100 kWh-s akkuval rendelkező Tesla Model S vagy Model X feltöltése viszont közel 10 ezer forintba fog kerülni.

Forrás: MTI/Marjai János

A szolgáltató számításai szerint az

üzemanyagköltség még így is csak kb. a fele

lesz a villanyautókkal összemérhető benzines autókhoz képest.

A fizetési megoldás teljesen digitális, a fizetés az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik. A rendszer a töltés megkezdésekor egyszeri 900 Ft összeget zárol a bankszámlán, majd a töltést követően a fel nem használt összeg néhány nap elteltével, maximum egy héten belül automatikusan feloldásra kerül.

A fizetésről az ügyfelek a töltést követően pár percen belül bizonylatot kapnak az applikáción keresztül, áfás számla igény esetében az ügyfélszolgálat elektronikus számlát küld e-mailben.