Elképesztő adat a magyar autósokról, kiderült a gyorshajtók aránya

traffipax, gyorshajtás, Budapest
Vágólapra másolva!
A sofőrök alig tartják be a KRESZ előírásait, a gazdagabbak rosszabbak a szegényeknél.
Vágólapra másolva!

A legjobban a harmincas korosztály figyel a sebességhatárokra és a biztonsági öv használatára – derül ki a K&H bank felméréséből, amely azt vizsgálta, hogy a 30–59 éves autósok mennyire veszik figyelembe például a gyorshajtásra, a vezetés közbeni telefonálásra vagy éppen a parkolásra vonatkozó szabályokat.

A megkérdezett autósok

leginkább az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályokat tartják be,

96 százalékuk mondta azt, hogy soha nem ül ittasan a volán mögé, 91 százalékuk mindig szigorúan betartja az elsőbbségadási szabályokat és figyelembe veszi a stoptáblát is. A harmadik, legtöbbek által betartott szabály a közlekedési lámpák jelzéseihez kapcsolódik, az autósok 86 százaléka saját bevallása szerint mindig szigorúan veszi ezeket.

A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársa szondáztat egy sofőrt Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Legkevésbé a gyorshajtásra érzékenyek a magyarok: mindössze 33 százalék tartja be minden esetben a sebességhatárt, pedig a gyorshajtáson kapott autósokat a rendőrök 30-300 ezer forintos bírsággal „jutalmazzák”. Arról nem beszélve, ha a sebességhatárt átlépő sofőr balesetet okoz, a biztosító mérlegelheti a kártérítési összeget.

A felmérés szerint leginkább a 30-asok tartanak a büntetéstől, azaz figyelnek oda a sebességhatárra,

de még közülük is 59 százalék hajt rendszeresen gyorsabban a megengedettnél.

A részletes eredményekből kiderül az is, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkező sofőrök között az átlagnál jóval magasabb, 74 százalékos a gyorshajtók aránya, vélhetően a jobb autóik miatt is.

Az autóban kizárólag kihangosítóval vagy „fülessel” szabad telefonálni, ám a megkérdezett autósok 35 százaléka szokott ezek nélkül, kézből mobilozni menet közben. A magasabb jövedelműek – akárcsak a gyorshajtásnál – a telefonálás esetében is az átlagot meghaladó mértékben követnek el szabálytalanságot, a legmagasabb jövedelmi csoportba tartozók 44 százalékánál fordult már elő, hogy szabálytalanul mobilozott vezetés közben.

Forrás: Continental

A megállásra, parkolásra vonatkozó előírásokat az autósok többsége – 65 százaléka – saját bevallása szerint betartja, azaz az autósok több mint harmada már parkolt vagy állt meg szabálytalanul. Ezen a téren a nők jobban odafigyelnek, 75 százalékuk mindig betartja a parkolási szabályokat, míg a férfiaknak csak az 57 százalékára igaz ez.

A

biztonsági övet az autósok 84 százaléka használja

minden esetben, ám a korosztályok között van különbség. A harmincasoknak közel a 90 százaléka köti be magát, ezzel szemben az 50 év felettieknek csak a 80 százaléka teszi meg ezt.