Figyelmeztetést adtak ki az autósoknak, bajba kerülhet, aki így jár el

koccanás, baleset
Vágólapra másolva!
Elegendő egy nagyobb lendülettel kivitelezett tolatás vagy egy tizedmásodperc késedelemmel megnyomott fékpedál, és máris megtörténik a koccanás. Szabályos a biztosító kihagyása?
Vágólapra másolva!

Gyakran nem is kérdéses a részes felek között, hogy ki felel a közúti balesettel okozott kárért, ami esetenként – ránézésre – nem is tűnik súlyosnak.

Ilyen esetekben

nem ritka, hogy a vétkes fél azonnal felajánlja, hogy a biztosító kihagyásával rendezzék a felek egymás között a kártérítést,

habár rendelkezik kötelező gépjármű- felelősségbiztosítással.

Belemenjünk károsultként egy ilyen ajánlatba? Károkozóként szabályos, és megéri nekünk a kötelező felelősségbiztosítónk kihagyása?

Ezt a témát dolgozta fel a D.A.S. Jogszerviz.

Amennyiben személyi sérülés történik, kötelező kihívni a rendőrséget. Ilyen esetben sem károsultként, sem károkozóként ne kezdjünk el a helyszínen egyezkedni.

A későbbiekben erre még sor kerülhet, de a hatósági intézkedés megkerülhetetlen. Ez vonatkozik külföldi résztvevőre, illetve arra az esetre is, ha a másik fél elhagyja a helyszínt, vagy ha vitás a felelősség kérdése.

Forrás: 123RF

Egyéb esetekben a károkozó felelősségbiztosítója felé áll fenn kárbejelentési kötelezettség. Ennek határideje károsultként 30 nap, károkozóként 5 munkanap. Amennyiben ezt a határidőt elmulasztjuk, az nem jelenti a biztosító mentesülését, vagyis a későbbi bejelentés alapján is térítenie kell a biztosítónak, de ha lényeges körülmények kideríthetetlenné válnak, akkor ez a késedelmes fél terhére fog esni.

Mérlegelhetjük, hogy mit nyerhetünk egy akár azonnali egyezséggel. Kisebb kár esetén a károkozó félnek kedvezőbb lehet, ha a biztosító kihagyása miatt bonus-malusa nem romlik. Mivel a bonus-malus mindenképpen ugyanannyi fokozattal romlik a biztosító által kifizetett összegtől függetlenül, a biztosítós ügyintézés időtartamának megspórolása, az ügy gyors lezárása is motiváló tényező lehet. Ugyanez vonatkozik a károsult félre is: úgy tűnhet, hogy egy fix összeg villámgyors kifizetése előnyösebb, mint a biztosítós ügyintézés, így nyerhetünk az egyezséggel.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a gyors döntések utólag tévesnek bizonyulnak.

A javítás során kiderülhet, hogy több elem károsodott, vagy az értékcsökkenéssel nem számoltunk. Előfordul, hogy a helyszínen még oly együttműködő károkozó pálfordulása miatt kútba fullad az ügy, vagy a károsult jelentkezik újabb és újabb követelésekkel.

Mindkét fél érdeke azt diktálja tehát, hogy a baleseti bejelentőt töltsék ki a felek,

hogy a károkozás körülményei és adatai rögzítve legyenek írásban és lehetőleg fényképeken is. Egy teljes körű kárbejelentéssel, a biztosító felé megtett felelősség-elismeréssel, ha nem is azonnal, de szakszerűen és megnyugtatóan zárulhat az ügy.