Alig ismert szabály az utakon: 130 ezerre is büntethetik az autósokat

Vágólapra másolva!
Rengeteg pénzre megbüntethetik azokat az autósokat, akik használják a mobiljukat vezetés közben. Az itthoni 10-20 ezer forintos bírságok eltörpülnek néhány más európai ország büntetési tételei mellett: van olyan hely, ahol 130 ezer a büntetés.
Vágólapra másolva!

Nemcsak súlyos baleseteket, de elég komoly pénzbüntetést is kockáztat az az autós, aki akár Magyarországon, akár külföldön vezetés közben mobilozik. Jelenleg az összes európai országban büntetik a telefonozást, csak a tétel más – írta a Pénzcentrum.hu.

Itthon tízezer forintos helyszíni bírságra és három büntetőpontra számíthat az autós, akit nyakon csípnek. Szabálysértési eljárásban 20 ezer forint lehet a büntetés.

Ezzel mi Európában csak kispályásnak számítunk: például Romániában akár egy hónapra is bevonhatják annak a jogosítványát, aki vezetés közben mobilozik,

emellett a vétkes sofőrt 9-20 büntetőpontnak megfelelő bírsággal is sújthatják – a legalacsonyabb összeg 125 euró, kb. 40 ezer forint.

Forrás: Pénzcentrum.hu

A német autóklub, az ADAC összegzéséből kiderül, hogy

a legdurvább büntetés az észteknél van, ahol akár 400 euró, 130 ezer forint is lehet a bírság a mobilozásért.

Nagy-Britanniában kb. 75 ezer forintnak megfelelő font a büntetése annak, aki mobiltelefonál vezetés közben, Hollandiában is hasonló pénzt kell fizetnie annak, akit elkapnak.

Az egész EU-ban Lettországban és Bulgáriában a legalacsonyabb a büntetés,

előbbiben 15 euró (4800 forint) a legkisebb tétel, utóbbiban 25 eurótól (8 ezer forinttól) indul a dolog, a cseheknél 40 eurónak megfelelő korona, 13 ezer forint a legalacsonyabb büntetési tétel.